fbpx

Šanghaj

Mesta, Potovanja, Zanimivosti

Tri najbolj znane in vredne ogleda so Bund, Šanghajski muzej in Orientalski biserni stolp.

Šanghaj je multikulturna metropola, prepletena z modernimi in tradicionalnimi elementi Kitajske. Z več kot 24 milijoni prebivalcev predstavlja eno najbolj poseljenih kitajskih in svetovnih mest. Ima status province, ki je neposredno odgovorna centralni vladi. Je finančno in trgovsko središče z najbolj obremenjenim pristaniščem na svetu. Leži na vzhodu Kitajske ob ustju reke Yangtze. Sprva le ribiško in tekstilno mestece, ki se je razvilo v največje trgovsko in transportno središče države. Razteza se na 6340,5 km2 in predstavlja 0,06% kitajskega ozemlja. Je tudi zanimiva turistična točka.

Tri najbolj znane znamenitosti in vredne ogleda so Bund, Šanghajski muzej in Orientalski biserni stolp. Bund je 1700m dolga sprehajalna pot v centru mesta, ki se nahaja na desnem nasipu reke Huangpu nasproti mogočnih nebotičnikov. Na njej najdemo 52 zgradb in nabrežij različnih arhitekturnih stilov. Od gotike, renesanse pa do art deco-ja.
Šanghajski muzej nas popelje skozi 5 nadstropij kitajske umetnosti. Na 2800 m2 je razdeljen po različnih temah. Muzej ima kvadratasto obliko in ovalno streho, kar simbolizira starodavno kitajsko prepričanje, da je zemlja kvadratasta in nebo okroglo.

shanghai
Orientalski biserni stolp je TV stolp nasproti Bunda. Z višino 468m je med najvišjimi stolpi v Aziji in na svetu. Sestavljen je iz šestih osnovnih delov: 3 gigantskih stebrov, 3 večjih nadstropij in 5 manjših, kleti in trga. S prozornim panoramskim dvigalom se lahko zapeljemo vse do višine 350m in občudujemo razgled na mesto. V kleti ima prostor Šanghajski mestni muzej zgodovine.

Xiao long bao
Kitajska je bogata tudi s svojo kulinarično ponudbo. Po ogledovanju mesta velja poskusiti Xiao long bao, nekakšne jušne cmoke, ki je med prvimi zadetki na meniju. Njihova skrivnost se skriva v nadevu. To je sestavljeno iz mlete govedine, začinjene z ingverjem in Shaoxing vinom zmešanim z geliranimi svinjskimi deli, ki se med kuhanjem spremenijo v lepljivo juho. Včasih nadevu dodajo še rakovo meso in ga zavijejo v testo ter postrežejo z juho.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!