fbpx

Šanghaj

Mesta, Potovanja, Zanimivosti

Tri najbolj znane in vredne ogleda so Bund, Šanghajski muzej in Orientalski biserni stolp.

Šanghaj je multikulturna metropola, prepletena z modernimi in tradicionalnimi elementi Kitajske. Z več kot 24 milijoni prebivalcev predstavlja eno najbolj poseljenih kitajskih in svetovnih mest. Ima status province, ki je neposredno odgovorna centralni vladi. Je finančno in trgovsko središče z najbolj obremenjenim pristaniščem na svetu. Leži na vzhodu Kitajske ob ustju reke Yangtze. Sprva le ribiško in tekstilno mestece, ki se je razvilo v največje trgovsko in transportno središče države. Razteza se na 6340,5 km2 in predstavlja 0,06% kitajskega ozemlja. Je tudi zanimiva turistična točka.

Tri najbolj znane znamenitosti in vredne ogleda so Bund, Šanghajski muzej in Orientalski biserni stolp. Bund je 1700m dolga sprehajalna pot v centru mesta, ki se nahaja na desnem nasipu reke Huangpu nasproti mogočnih nebotičnikov. Na njej najdemo 52 zgradb in nabrežij različnih arhitekturnih stilov. Od gotike, renesanse pa do art deco-ja.
Šanghajski muzej nas popelje skozi 5 nadstropij kitajske umetnosti. Na 2800 m2 je razdeljen po različnih temah. Muzej ima kvadratasto obliko in ovalno streho, kar simbolizira starodavno kitajsko prepričanje, da je zemlja kvadratasta in nebo okroglo.

shanghai
Orientalski biserni stolp je TV stolp nasproti Bunda. Z višino 468m je med najvišjimi stolpi v Aziji in na svetu. Sestavljen je iz šestih osnovnih delov: 3 gigantskih stebrov, 3 večjih nadstropij in 5 manjših, kleti in trga. S prozornim panoramskim dvigalom se lahko zapeljemo vse do višine 350m in občudujemo razgled na mesto. V kleti ima prostor Šanghajski mestni muzej zgodovine.

Xiao long bao
Kitajska je bogata tudi s svojo kulinarično ponudbo. Po ogledovanju mesta velja poskusiti Xiao long bao, nekakšne jušne cmoke, ki je med prvimi zadetki na meniju. Njihova skrivnost se skriva v nadevu. To je sestavljeno iz mlete govedine, začinjene z ingverjem in Shaoxing vinom zmešanim z geliranimi svinjskimi deli, ki se med kuhanjem spremenijo v lepljivo juho. Včasih nadevu dodajo še rakovo meso in ga zavijejo v testo ter postrežejo z juho.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.