ŠPANIJA, Los San Fermines

Potovanja, Zanimivosti

Od 6. do 14. julija Pamplona, severna Španija Festival v čast svetega Fermina, ki ga vsako leto v začetku julija priredijo v Pamploni, je po vsem svetu zaslovel po precej nevarnem teku pred biki.

V času festivala vsako jutro ob 8. uri na več mestih spustijo bike, pred katerimi se vsuje množica pretežno mladih moških. Tek je dolg približno 800 metrov od Santo Dominga do arene. Zanj ni potrebna nobena prijava, lahko se preprosto pridružite teku in izberete ulico, po kateri boste tekli ter upate, da se bo vse dobro kon- čalo. Seveda boste imeli veliko navijačev, med nevarnostmi pa niso le 600-kilogramski biki, temveč tudi množica tekačev, ki vas kaj lahko podre. Posebej velika gneča je ob koncu tedna. Z biki se sicer ni dobro kosati v hitrosti, saj so tako hitri, da jih je nemogoče prehiteti.

Tisti z izkušnjami priporočajo počasen začetek, ko je bik še daleč zadaj, potem pospeševanje, ko pa postane prevroče, pa hiter ovinek do ograde, za katero so gledalci in skok na varno. Če imate srečo, ste rešeni. Dobro je izbrati odsek glede na sposobnosti. Začetek pri Santo Domingu je najhitrejši in najnevarnejši, odsek pri Mailu pa počasnejši in bolj pregleden. Posebno doživetje je tek na koncu v polno areno. Ko se zasliši pok tretje rakete, so vsi biki v areni, ob četrti raketi pa so vsi na varnem za ogrado. Po vsem tednu tekanja pred biki nekaterim še vedno ni dovolj, zato dan po koncu festivala uprizorijo parodijo s tekom pred jutranjim avtobusom, ki odrine s Santo Dominga. Pamplona je sicer precej mirno mesto s približno 190.000 prebivalci, v času festivala pa povsem spremeni svojo podobo. Glasbo lahko slišite na vsakem koraku, večinoma pa je to čas za godbo na pihala. med pihalnimi orkestri izstopa 49-članska Pamplonesa, uradni mestni orkester. Med drugim vsako jutro ob 6.45 pred mestno hišo zaigra budnico. Na svoj račun seveda pridejo tudi ljubitelji bikoborb. Razposajenosti in vzdušja tveganja se očitno navzamejo tudi turisti. Ena od stvari, ki jih vsako leto počenjajo, je skakanje z vrha vodnjaka Navarreria. Na dnu jih lovi zbrana množica kolegov, ki jih pod vplivom alkohola ujame ali pa tudi ne. Tako se je zgodilo že kar nekaj hujših nesreč, zato organizatorji tako “zabavo” odsvetujejo. Veliko raje priporočajo znano navarsko kuhinjo ter ples in rajanje na koncertih na prostem, ki jih v času festivala ne manjka.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.