fbpx

ŠPANIJA, Los San Fermines

Potovanja, Zanimivosti

Od 6. do 14. julija Pamplona, severna Španija Festival v čast svetega Fermina, ki ga vsako leto v začetku julija priredijo v Pamploni, je po vsem svetu zaslovel po precej nevarnem teku pred biki.

V času festivala vsako jutro ob 8. uri na več mestih spustijo bike, pred katerimi se vsuje množica pretežno mladih moških. Tek je dolg približno 800 metrov od Santo Dominga do arene. Zanj ni potrebna nobena prijava, lahko se preprosto pridružite teku in izberete ulico, po kateri boste tekli ter upate, da se bo vse dobro kon- čalo. Seveda boste imeli veliko navijačev, med nevarnostmi pa niso le 600-kilogramski biki, temveč tudi množica tekačev, ki vas kaj lahko podre. Posebej velika gneča je ob koncu tedna. Z biki se sicer ni dobro kosati v hitrosti, saj so tako hitri, da jih je nemogoče prehiteti.

Tisti z izkušnjami priporočajo počasen začetek, ko je bik še daleč zadaj, potem pospeševanje, ko pa postane prevroče, pa hiter ovinek do ograde, za katero so gledalci in skok na varno. Če imate srečo, ste rešeni. Dobro je izbrati odsek glede na sposobnosti. Začetek pri Santo Domingu je najhitrejši in najnevarnejši, odsek pri Mailu pa počasnejši in bolj pregleden. Posebno doživetje je tek na koncu v polno areno. Ko se zasliši pok tretje rakete, so vsi biki v areni, ob četrti raketi pa so vsi na varnem za ogrado. Po vsem tednu tekanja pred biki nekaterim še vedno ni dovolj, zato dan po koncu festivala uprizorijo parodijo s tekom pred jutranjim avtobusom, ki odrine s Santo Dominga. Pamplona je sicer precej mirno mesto s približno 190.000 prebivalci, v času festivala pa povsem spremeni svojo podobo. Glasbo lahko slišite na vsakem koraku, večinoma pa je to čas za godbo na pihala. med pihalnimi orkestri izstopa 49-članska Pamplonesa, uradni mestni orkester. Med drugim vsako jutro ob 6.45 pred mestno hišo zaigra budnico. Na svoj račun seveda pridejo tudi ljubitelji bikoborb. Razposajenosti in vzdušja tveganja se očitno navzamejo tudi turisti. Ena od stvari, ki jih vsako leto počenjajo, je skakanje z vrha vodnjaka Navarreria. Na dnu jih lovi zbrana množica kolegov, ki jih pod vplivom alkohola ujame ali pa tudi ne. Tako se je zgodilo že kar nekaj hujših nesreč, zato organizatorji tako “zabavo” odsvetujejo. Veliko raje priporočajo znano navarsko kuhinjo ter ples in rajanje na koncertih na prostem, ki jih v času festivala ne manjka.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!