fbpx

Zahodna Srbija z reko Drino

Potovanja

Balkan je izjemno zelen in ponuja neskončno možnosti za športno in kulturno udejstvovanje.

Kanjon reke Drine v Zahodni Srbiji  je nedvomno eden izmed lepših kanjonov v Evropi, obdan z visokimi strmimi stenami. Reka v vzhodni Bosni in Hercegovini je dolga 346 km, v spodnjem delu toka pa razmejuje Bosno in Srbijo. Predstavlja desni, drugi največji pritok Save, v katero se zliva pri Srijemski Rači s padcem globokim 358 m in ogromno vodno energijo, zato so na njej zgradili več hidroelektrarn (Zvornik, Bajina Bašta).

Zagotovo je prva asociacija v zvezi z Balkanom – čevapčiči, vrček piva in trubači, kar pa dela krivico celotni regiji. Balkan je izjemno zelen in ponuja neskončno možnosti za športno in kulturno udejstvovanje.

Kaj si še ogledati?

1. Grad Soko

Grad Soko ali Sokolac je srednjeveško mesto in trdnjava, 2 km proti vzhodu oddaljena od mesta Sokobanja v Srbiji. Mesto je bilo dodobra uničeno v času Otomanskih vpadov, tako da so danes vidni le še ostanki zgornjega dela mesta z vrati, zidovi in tremi stolpi. Na enem od njih se dviga velik pozlačen križ – simbol samostana Soko, posvečen vladiki Nikolaju Velimiroviću.

2. Kraljevo podzemno mesto “Kamnita deklica”

Podzemno kraljevo mesto se nahaja v Malem Zvorniku, s številnimi labirinti, zgrajenimi kot zaklonišče vojske Kraljevine Jugoslavije in dinastije Karađorđević. Gradnja se je pričela leta 1931 in je trajala dobra 3 leta. Zanjo je vedelo le 5 ljudi, delavce, ki so mesto gradili pa so pripeljali in odpeljali sredi noči, tako da niso vedeli kje so, niti kaj gradijo.

Kraljevo podzemno mesto

3. Zvorniško jezero

Veliko Zvorniško jezero je nastalo po izgradnji hidroelektrarne Zvornik na reki Drini med občinama Zvornik in Mali Zvornik. Elektrarna je začela obratovati leta 1955, po svojih dimenzijah in količini vgrajenega materiala pa je bila pravi gradbeniški čudež svojega časa. Leži na 140 m nadmorske višine, z dolžino 25 km in površino 13 km2. Na najožjem delu meri 200 m, na najširšem pa 3 km. Povprečna globina jezera je od 5 do 8 m, največja izmerjena globina pa 39 m.

4. Spominska cerkev sv. Vaznesenja

Cerkev sv. Vaznesenja, srbska pravoslavna cerkev v Krupnju, in spominska kostnica na Mačkovem kamnu sta del istega spominskega kompleksa, ki je sezidan v spomin žrtvam prve svetovne vojne v letu 1914. V kripti cerkve se nahajajo posmrtni ostanki padlih borcev, kot zanimivost pa je cerkveni lestenec narejen iz nabojev, bajonetov, sabelj in granat iz bojišča. Med drugo svetovno vojno je bilo  mesto bombardirano, a je cerkev ostala cela, saj se je letalska bomb zataknila v zid oltarja in ostala neeksplodirana.

Cerkev sv. Vaznesenja

5. Cerkev in etnokompleks v Dobrem Potoku

Dobri potok je dolina v Rađevini, dober kilometer stran od Krupnja, pri vznožju Jagodnje, Boranje in Sokolske Planine, na 280 m nadmorske višine. Znan je po svoji stari leseni cerkvi s starim pokopališčem z neobičajnimi kamnitimi nagrobniki in majhnim etno muzejem zgrajenem v več hišicah v tradicionalnem slogu z bogato zbirko stvari vezanih na Dobri Potok.

Cerkev v Dobrem potoku

Športne aktivnosti?

Zahodna Srbija ponuja obilico možnosti za športne aktivnosti in sprostitev v naravi. Na reki Drini ponujajo rafting, splavarjenje, kajaking in športni ribolov, raziskovanje sotesk Trešnjice, Tribuće in Ljuboviđe, planinarjenje na vrhovih Bobije in gorsko kolesarjenje po hribovju Azbukovice.

Največji športni dogodek na reki Drini je drinska regata, ki se vsako leto odvije v mesecu juliju. V času dogodka, ki ga obišče več 10.000 ljudi, se na odseku reke Drine med hidroelektrarno Peručac in mestom Bajina Bašta spuščajo najrazličnejša plovila, ob koncu festivala pa ponavadi sledi koncert katere od skupin bivše Jugoslavije.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.