fbpx

Zakaj minice v Dubaju niso naša največja napaka

Novice

Kratka krila v Arabskem svetu so seveda hud ne, tudi če greste tja kot obiskovalka, zlasti v državah, ki se strogo držijo Korana.

Ne bom očital napake, res ne. Vsak lahko naredi napako, huje pa je, če si je ne prizna in ne stori ničesar, da je ne popravi. Tak odnos pa prepreči izboljšanje in napredek.

Bi pa položil na srce vsem, da bi vsako pripombo in priporočilo naših ljudi v tujini morali vzeti resno in jo upoštevati, saj je izrečena dobronamerno, v skrbi za podobo naše države v tujini, ki je naša skupna skrb in je tehtna in na mestu, saj ljudje tam živijo in do obisti poznajo tamkajšnje razmere. Če že hočete vztrajati v svojih navadah na tujem, to sicer ni dobro tudi, ko ste tam zasebno, a je to vaša stvar in odločitev. V poslu je to drugače, takrat niste tam zaradi sebe, temveč nekaj ali nekoga predstavljate in morate sami vedeti, kako morate primerno in pravilno predstaviti svojo deželo, ne da bi vam morali gostitelji to naravnost povedati.

Kratka krila v Arabskem svetu so seveda hud Ne in Ne, tudi če greste tja kot obiskovalka, zlasti v državah, ki se strogo držijo Korana. V predvojni Siriji in nekdanjem Egiptu ter Libanonu to ne bi bila taka težava, če bi vedeli kje in kdaj lahko. Tudi na Naserjevem pogrebu (1970) v Kairu še ni bilo videti ženske s pokrito glavo, medtem ko je zdaj položaj zaradi nazadnjaškega vpliva Savdijskega Vahabizma ravno obraten. Žal se Arabski svet vedno bolj giblje nazaj kot naprej na tem področju in zato je tem večja previdnost/uvidevnost tukaj vedno bolj potrebna. Ker to je uvidevnost, saj smo pri njih doma in moramo upoštevati njihova pravila, ravno tako, kot lahko doma od prišlekov zahtevamo naša. Nimamo namreč nobene pravice vsiljevati svojih meril in pogledov drugim. Posebno to ni modro in donosno delati v poslu, saj so posledice lahko takojšne in drage. Poslovno smo namreč hudo odvisni od kupcev, še posebno v kulturah, kjer je osebno razumevanje bolj pomembno kot denar in Arabska je takšna, tudi v poslu. S tem, ko ne upoštevaš navad kupca, ga ne spoštuješ in s takimi ne bodo poslovali še posebno Arabci ne.

Naša največja napaka in izvirni greh vseh nas je, ker ne razumemo druge kulture in jo sodimo povprek s svojimi vatli, ki za to niso ne primerni ne pristojni. Površno menimo, da Arabci ne spoštujejo žensk, ker tako in tako vsi vemo, da morajo hoditi za njimi, ker se ne rokujejo z njimi…. in tako spregledamo prave razloge za takšno obnašanje. Saj je lažje obsojati kot se pozanimati in razumeti. Če bi storili slednje, bi vedeli, da je moški pri Arabcih ženski zaščitnik in hodi spredaj, ker jim utira pot. Roke pa ne da tuji ženski, ne zato, ker je ne spoštuje, temveč ravno zato, ker jo! Po Koranu namreč se ne sme dotakniti druge ženske od svoje. Tako vam ne da roke, ali vas ne gleda v razkrite noge ali globok izrez zato, ker vas spoštuje kot žensko, ki ni njegova. Spoštljiv Arabec bo roko raje dal na srce in se vam rahlo priklonil.

Seveda bodo na Zahodu šolani Arabci vedeli za pozdrav z žensko in bili vajeni večji razkritosti, a še vedno ne bo spoštljivo, če ne boste upoštevali njihovih pravil pri njih doma. Pomislite samo, kako bi bilo vam, če bi nekdo na obisku povsem prezrl vaše navade (četudi le šel v čevljih v vaš dom), pa čeprav bi vi vedeli, da ima on drugačne. Tudi vi mu iz vljudnosti verjetno ne boste nič pripomnili. Mislili pa si boste svoje.

Zakaj pride do takšnih napak v tujini, kot po tekočem traku je razlog v tem da Ne vemo, in to kar trikrat! Ne vemo namreč, da Ne vemo, da Ne vemo. Ker se na tujem niti ne zavedamo, da nam ni poznano nekaj, kar bi morali vedeti. Iz te nevednosti pride do napak tudi, če nočemo biti površni ali neuvidevni. Tako pride v osebnih in poslovnih stikih do nepotrebnih trenj in nevednih žalitev, ki smo jih dolžni vsaj v poslovnem svetu preprečiti, če nam je že na osebni ravni vseeno. Lahko celo trdimo, da za večina poslov, za katere smo bili prepričani da bi morali uspeti, pa niso, leži vzrok v medkulturnih razlikah za katere nismo vedeli.

Z boljšim poznavanjem drugih bomo bolj strpni in razumevajoči v tem že tako preveč razdeljenem svetu in tako z manj površnega obsojanja lahko preprečimo poglabljanje razlik in tudi namerno hujskanje v svetu, ki ga je na žalost vedno več.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Več o kulturnih razlikah in poslovanju po vseh državah sveta si lahko pogledate na www.poslovnenavadesveta.si


Sledite nam


RSS Ustavi se!