fbpx

Zürich – z nočnim vlakom

Mesta

Z nočnim vlakom skočite iz Ljubljane do Züricha. Švicarska prestolnica ponuja veliko privlačnega.

Začnite svoje jutro v največjem švicarskem mestu. Številni vlaki vas bodo popeljali do najbolj oddaljenih, predvsem pa visoko ležečih kotičkov te čudovite gorske države.

Švica vabi obiskovalce od blizu in daleč predvsem s svojo neokrnjeno naravo. Njene znamenitosti so raztresene po dolinah in gorah, od obrežij ženevskega jezera do vrha Matterhorna.

Zürich je lahko le odskočna deska za nadaljevanje poti ali pa prijetno doživetje mestnega vrveža. V največjem švicarskem mestu si lahko ogledate ožje mestno središče s stolno cerkvijo, mestno hišo, cerkvijo sv. Petra in drugimi znamenitostmi. In če vas mika, si seveda lahko kupite pravo švicarsko uro in se po njej ravnate na nadaljevanju vaše poti. Z vlakom seveda.

Z nočnim vlakom do cilja

Zürich

Zürich je majhno in elegantno velemesto z okoli 450.000 prebivalci. Zelo pregledna, udobna in čista švicarska metropola se razprostira na obeh straneh Limmata, med zelenim hribovjem na obrobju zürichega jezera. Zürich je največje mesto v Švici, toda glavno mesto Švice.

Zürich je bil prvič omenjen kot mesto že leta 929. Skozi stoletja se je ohranilo veliko število zgodovinskih znamenitosti. Na sprehod skozi urejeno in ohranjeno staro četrt se je najbolje napotiti peš. Za zidovi starinskih stavb se skriva veliko modernega, od galerij, trgovin in gostinskih lokalov do poslovnih prostorov. Umetnost ni “shranjena” le v muzejih, temveč tudi na ulicah in v izložbah trgovin.

Prostran panoramski razgled nad mestom se razkriva s 790 metrov visokega Felzenegga, od koder je tudi impresiven pogled na veliko jezero in Alpe. Poleti prebivalci in obiskovalci uživajo ekskluzivno udobje, ki ga omogoča jezero v mestu. Zürich ima veliko kopališč, plaž in urejenih poti ob jezeru ter znamenito “Zlato obalo”, ki je dobila ime po številnih milijonarjih, ki imajo tukaj svoj dom.

Znamenitosti

Najbolj priljubljena turistična ulica je Augustinergasse. V srednjem veku je bilo tukaj največ rokodelskih delavnic, v 17. stoletju pa so v znameniti ulici svoj dom uredili bogati lastniki tovarn, ki so med seboj tekmovali, kdo bo imel najlepšo fasado.

Pri turistih je priljubljena tudi vožnja z ladjo po Limmatu, kjer človek dobi občutek, da je v Benetkah. Znamenitost Züricha je tudi katedrala Grossmuenster, ki je arhitekturni zaščitni znak mesta in glavni kolodvor, ki je eden izmed najlepših v Evropi.

Na Paradeplaztu imajo sedež številne banke, v podzemlju trga pa so legendarni trezorji. Mesto ima številne muzeje, med njimi je zanimiv predvsem muzej mednarodne umetnosti Migros in muzej Bellerive v vili ob jezeru, kjer so stalne razstave fotografij, oblikovalskih dosežkov, komunikacije in medijev. Na Münsterhofu za rimsko gotsko katedralo Fraumünster ima svoje prostore muzej porcelana in keramike iz 18. stoletja.

Sledite nam

Oznake

“Od sredine avgusta do sredine septembra bom kolesaril po Švici, Franciji in Italiji. Z vlakom do Zurich-a, nato pa s kolesom čez Švico do ženevskega jezera, po Provansi do Azurne obale in ob obali do Italije ter naprej do doma.”

tema Kolesarjenje (Švica – Fancija – Italija) na forumu Kam in kako na počitnice

Zueriško operno hišo, ki ima svetovni sloves in jo povezujejo z imeni, kot sta Richard Wagner in Richard Strauß, so pred kratkim v celoti obnovili. Na zunaj se izpostavlja s sijajem poznega 19. stoletja, znotraj pa z moderno arhitekturo poznega dvajsetega stoletja. Ogleda vreden je tudi Schiffbau Theater, ki ima prostore v nekdanji ladjedelnici in privablja predvsem mlajšo publiko. Poleti veliko obiskovalcev pritegne “Open-Air- Kino” in Xenix-Kino v leseni baraki.

zurich-1207287_960_720

Nakupovanje

Zürich slovi v svetu, kot pravi nakupovalni paradiž. Na elegantni in slavni cesti Bahnhofstrasse, v Limmatguaiu ali v trgovinicah starega mestnega jedra boste našli nenavadne oblikovalske izdelke, starine, nakit in ure ter tudi najdražje krznene izdelke. Izložbe prestižnih trgovin, originalnih butikov in elegantnih nakupovalnih središč navdušujejo tudi zelo razvajene obiskovalce.

V središču Züricha boste našli prav vse, od priznanih čokoladnih bombonov Spruengli, vroče čokolade Schober, svilene obleke Griederja, zlate ure Beyerja do ročno narejenih švicarskih spominkov. V Zürichu imajo svoje trgovinice tudi skoraj vse svetovno priznane modne blagovne znamke, kot so Versace, Armani, Valentino, Krizia, Lagerfeld ali Mugler. Zürich pa slovi tudi po svoji božični tržnici, ki jo vsako leto postavijo na glavnem kolodvoru in je največja pokrita božična tržnica v Evropi.


Sledite nam


RSS Ustavi se!