fbpx

5 svetovnih biserov

Potovanja

Katerega od teh ste že obiskali?

# Taj Mahal, Indija

Mongolski cesar Šan Jahan je leta 1631 ob rojstvu štirinajstega otroka izgubil svojo ženo Mumtaz. Cesar strtega srca je ženi v spomin postavil 73 m visok Taj Mahal iz najdražjega marmorja, ki so ga gradili dolgih 20 let. Ker se je cesar bal, da bi kdo ponovil vzorec na kamnu palače, je po opravljenem delu vsem delavcem, ki so sodelovali pri projektu, odrezal roke. Ko je cesar umrl, so ga pokopali v bližini njegove ljube žene.

izkušena: “V Indijo sama ne bi šla. Ženska tam je vredna manj kot nič. Tudi backpack varianto ne bom več šla. Enkrat si bom še privoščila pogledat Taj Mahal in druge lepote severa, ampak v lux izvedbi.”

# Hagia Sophia, Turčija

Veličastno mošejo je v mestu na dveh kontinentih, Istanbulu, pred 1500 leti postavil sam Justinijan. Ob padcu Konstantinopla leta 1453 jo je sultan Mehmed II. preuredil v mošejo s štirimi minareti. Po tem, ko je najprej služila kristjanom in kasneje muslimanom, so jo leta 1934 spremenili v muzej in je danes ena izmed največjih atrakcij v mestu.

# Machu Picchu, Peru

Legendarni Machu Picchu leži visoko v andskem gorovju in je za časa Inkov služil kot nekakšna poletna rezidenca za vladarje. Začuda ga španski osvajalci niso nikoli odkrili, ni pa tudi popolnoma jasno, zakaj so ga Inki nenadoma zapustili. Danes velja za najlepše ohranjeno zapuščino inkovske civilizacije.

# Petra, Jordanija

Antično mesto v Jordaniji je bilo pred 2000 leti prestolnica nabatejskega kraljestva, skozi katerega so karavane s svilo in dišavami pot nadaljevale proti Evropi. Mesto Petra je bilo do leta 1812 skrbno skrito, potem pa ga je odkril švicarski raziskovalec Johann Ludwig Burckhardt in začel se je turistični razcvet.

# Alhambra, Španija

Granada je bila v času Mavrov prestolnica muslimanske Španije, ki je doživela pravi umetnostni in kulturni razcvet. Na visokem griču so vladarji zgradili palačo Alhambro s pogledom na mesto, za njo pa se dvigajo vrhovi Sierre Nevade. V 15. stoletju je s prihodom katoliške vere prišlo do zatona tega veličastnega mesta, različni lastniki pa so palačo dograjevali po svojem okusu.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!