fbpx

Dolina reke Loare

Zanimivosti

V 16.stoletju je kralj Franc I. središče moči Francije iz doline Loare prenesel nazaj v Pariz, vendar je dolina kljub temu ostala priljubljena točka.

Dolina reke Loare se bohoti z veličastno arhitekturo mest Amboise, Angers, Blois, Chinon, Nantes, Orléans in Tours ter svetovno znanimi v renesančnem in baročnem slogu grajenimi gradovi. Pripadali so bogati francoski aristokraciji, danes pa so večinoma v zasebni lasti, preurejeni v muzeje in odprti za turiste. Gradnja več kot 300 gradov sega nazaj v Srednji Vek, največ pa jih je iz obdobja renesanse in razsvetljenstva. Najbolj znani so Châteaux d’Amboise, Château de Villandry, Chenonceau in Château de Chambord. Francoskim kraljem so z gradnjo dvorcev sledili bogati plemiči, kar je k snovanju teh pravljičnih stavb z okolico, v Francijo pritegnilo svetovno znane krajinske arhitekte.

parižanka: “Futuruscope bi znal bit zanimiv za otroke, gradovi Loare pa za vse vas. Jih je cel kup, lahko se sprehajate tudi v naravi okrog nekaterih gradov. Morda pa skočite še navzgor do Normandije v Mont Saint Michel.”

chateau-dazay-le-rideau-1273163_1920

Châteaux d’Azay-le-Ridea

V 16.stoletju je kralj Franc I. središče moči Francije iz doline Loare prenesel nazaj v Pariz, vendar je dolina kljub temu ostala priljubljena točka za preživljanje prostega časa. Šele z gradnjo Versaillesa je Ludvik XIV. kraljevi sedež dokončno prenesel nazaj v prestolnico, obnova in gradnja razkošnih dvorcev pa se je v dolini nadaljevala. Gradove so preoblikovali v poletne rezidence namenjene sproščanju in odmiku iz mesta. Med francosko revolucijo je bilo ogromno gradov uničenih, zaplenjenih ali pokradenih. V 19. stoletju so jih nazaj pokupili plemiči in nekateri bogati meščani, a so jih med prvo in drugo svetovno vojno izselili in vanje naselili vojaško poveljstvo. Danes so povečini v zasebni lasti.

chateau-de-chenonceau-1122159_1920

Châteaux de Chenonceau

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!