fbpx

Dolina reke Loare

Zanimivosti

V 16.stoletju je kralj Franc I. središče moči Francije iz doline Loare prenesel nazaj v Pariz, vendar je dolina kljub temu ostala priljubljena točka.

Dolina reke Loare se bohoti z veličastno arhitekturo mest Amboise, Angers, Blois, Chinon, Nantes, Orléans in Tours ter svetovno znanimi v renesančnem in baročnem slogu grajenimi gradovi. Pripadali so bogati francoski aristokraciji, danes pa so večinoma v zasebni lasti, preurejeni v muzeje in odprti za turiste. Gradnja več kot 300 gradov sega nazaj v Srednji Vek, največ pa jih je iz obdobja renesanse in razsvetljenstva. Najbolj znani so Châteaux d’Amboise, Château de Villandry, Chenonceau in Château de Chambord. Francoskim kraljem so z gradnjo dvorcev sledili bogati plemiči, kar je k snovanju teh pravljičnih stavb z okolico, v Francijo pritegnilo svetovno znane krajinske arhitekte.

parižanka: “Futuruscope bi znal bit zanimiv za otroke, gradovi Loare pa za vse vas. Jih je cel kup, lahko se sprehajate tudi v naravi okrog nekaterih gradov. Morda pa skočite še navzgor do Normandije v Mont Saint Michel.”

chateau-dazay-le-rideau-1273163_1920

Châteaux d’Azay-le-Ridea

V 16.stoletju je kralj Franc I. središče moči Francije iz doline Loare prenesel nazaj v Pariz, vendar je dolina kljub temu ostala priljubljena točka za preživljanje prostega časa. Šele z gradnjo Versaillesa je Ludvik XIV. kraljevi sedež dokončno prenesel nazaj v prestolnico, obnova in gradnja razkošnih dvorcev pa se je v dolini nadaljevala. Gradove so preoblikovali v poletne rezidence namenjene sproščanju in odmiku iz mesta. Med francosko revolucijo je bilo ogromno gradov uničenih, zaplenjenih ali pokradenih. V 19. stoletju so jih nazaj pokupili plemiči in nekateri bogati meščani, a so jih med prvo in drugo svetovno vojno izselili in vanje naselili vojaško poveljstvo. Danes so povečini v zasebni lasti.

chateau-de-chenonceau-1122159_1920

Châteaux de Chenonceau

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!