Dolina reke Loare

Zanimivosti

V 16.stoletju je kralj Franc I. središče moči Francije iz doline Loare prenesel nazaj v Pariz, vendar je dolina kljub temu ostala priljubljena točka.

Dolina reke Loare se bohoti z veličastno arhitekturo mest Amboise, Angers, Blois, Chinon, Nantes, Orléans in Tours ter svetovno znanimi v renesančnem in baročnem slogu grajenimi gradovi. Pripadali so bogati francoski aristokraciji, danes pa so večinoma v zasebni lasti, preurejeni v muzeje in odprti za turiste. Gradnja več kot 300 gradov sega nazaj v Srednji Vek, največ pa jih je iz obdobja renesanse in razsvetljenstva. Najbolj znani so Châteaux d’Amboise, Château de Villandry, Chenonceau in Château de Chambord. Francoskim kraljem so z gradnjo dvorcev sledili bogati plemiči, kar je k snovanju teh pravljičnih stavb z okolico, v Francijo pritegnilo svetovno znane krajinske arhitekte.

parižanka: “Futuruscope bi znal bit zanimiv za otroke, gradovi Loare pa za vse vas. Jih je cel kup, lahko se sprehajate tudi v naravi okrog nekaterih gradov. Morda pa skočite še navzgor do Normandije v Mont Saint Michel.”

chateau-dazay-le-rideau-1273163_1920

Châteaux d’Azay-le-Ridea

V 16.stoletju je kralj Franc I. središče moči Francije iz doline Loare prenesel nazaj v Pariz, vendar je dolina kljub temu ostala priljubljena točka za preživljanje prostega časa. Šele z gradnjo Versaillesa je Ludvik XIV. kraljevi sedež dokončno prenesel nazaj v prestolnico, obnova in gradnja razkošnih dvorcev pa se je v dolini nadaljevala. Gradove so preoblikovali v poletne rezidence namenjene sproščanju in odmiku iz mesta. Med francosko revolucijo je bilo ogromno gradov uničenih, zaplenjenih ali pokradenih. V 19. stoletju so jih nazaj pokupili plemiči in nekateri bogati meščani, a so jih med prvo in drugo svetovno vojno izselili in vanje naselili vojaško poveljstvo. Danes so povečini v zasebni lasti.

chateau-de-chenonceau-1122159_1920

Châteaux de Chenonceau

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.