fbpx

Dolina reke Loare

Zanimivosti

V 16.stoletju je kralj Franc I. središče moči Francije iz doline Loare prenesel nazaj v Pariz, vendar je dolina kljub temu ostala priljubljena točka.

Dolina reke Loare se bohoti z veličastno arhitekturo mest Amboise, Angers, Blois, Chinon, Nantes, Orléans in Tours ter svetovno znanimi v renesančnem in baročnem slogu grajenimi gradovi. Pripadali so bogati francoski aristokraciji, danes pa so večinoma v zasebni lasti, preurejeni v muzeje in odprti za turiste. Gradnja več kot 300 gradov sega nazaj v Srednji Vek, največ pa jih je iz obdobja renesanse in razsvetljenstva. Najbolj znani so Châteaux d’Amboise, Château de Villandry, Chenonceau in Château de Chambord. Francoskim kraljem so z gradnjo dvorcev sledili bogati plemiči, kar je k snovanju teh pravljičnih stavb z okolico, v Francijo pritegnilo svetovno znane krajinske arhitekte.

parižanka: “Futuruscope bi znal bit zanimiv za otroke, gradovi Loare pa za vse vas. Jih je cel kup, lahko se sprehajate tudi v naravi okrog nekaterih gradov. Morda pa skočite še navzgor do Normandije v Mont Saint Michel.”

chateau-dazay-le-rideau-1273163_1920

Châteaux d’Azay-le-Ridea

V 16.stoletju je kralj Franc I. središče moči Francije iz doline Loare prenesel nazaj v Pariz, vendar je dolina kljub temu ostala priljubljena točka za preživljanje prostega časa. Šele z gradnjo Versaillesa je Ludvik XIV. kraljevi sedež dokončno prenesel nazaj v prestolnico, obnova in gradnja razkošnih dvorcev pa se je v dolini nadaljevala. Gradove so preoblikovali v poletne rezidence namenjene sproščanju in odmiku iz mesta. Med francosko revolucijo je bilo ogromno gradov uničenih, zaplenjenih ali pokradenih. V 19. stoletju so jih nazaj pokupili plemiči in nekateri bogati meščani, a so jih med prvo in drugo svetovno vojno izselili in vanje naselili vojaško poveljstvo. Danes so povečini v zasebni lasti.

chateau-de-chenonceau-1122159_1920

Châteaux de Chenonceau

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!