fbpx

Golf med vinogradi

Novice, Zanimivosti

V naravnem parku Škalce, med vinogradi, stoji vinotoč, ki je le slab kilometer oddaljen od mestnega jedra.

V Slovenskih Konjicah, mestu gričev, cvetja in vina ima vinogradništvo že več kot osemstoletno tradicijo, ki je potrjena v pisnih virih francoskega reda kartuzijanov Žičke kartuzije iz leta 1164. Kot piše Santonino, so imeli v petnajstem stoletju v svojih kleteh več vina kot vsa preostala pokrajina skupaj. Svoje vinograde so imeli tudi na legah v Škalcah, kjer danes na 80 hektarjih pridelujemo grozdje izbranih vinskih sort.

Springfield_Golf_Center-photo

V Zlatem griču pridelujejo kakovostna in vrhunska vina, zato tehnologija pridelave temelji na minimalnih obremenitvah trte in na okolju prijazni predelavi. Trte večinoma rastejo na srednje težki peščeno-glinasti ilovici, kar se odraža v karakterju vin. K značilnemu tipu vin prispeva tudi krajevna klima, ki ji poleg obilice sončnih dni daje svoj pečat tudi mešanica alpskega in panonskega podnebja, ki se prepletata pod obronki Pohorja in Konjiške gore. Letno iz 230.000 trt pridelajo okoli 400.000 litrov mošta. Tukaj gojijo sorte, kot so renski in laš- ki rizling, beli in sivi pinot, chardonay, sauvignon, traminec in modra frankinja. Poznani so še po belem in rdečem Konji- čanu. Paleto mirnih vin dopolnjujejo z belo in rose Konjiško penino, pridelano po klasični metodi z vrenjem v steklenici. Slovijo pa tudi po pozni trgatvi, izborih, jagodnih izborih, suhih jagodnih izborih in ledenem vinu. Renski rizling, pozna trgatev, letnik 1993, je dobil naziv prvo slovensko viteško vino. Vino prodajo na domač em tržišču, nekaj pa ga izvažajo tudi v ZDA in države Evropske unije.

SKALCE 3

V naravnem parku Škalce, med vinogradi, stoji vinotoč, ki je le slab kilometer oddaljen od mestnega jedra. V panoramski sobi, ki sprejme okoli 70 gostov, se odpre pogled na vinograde, kjer na obrobju rastejo vrtnice. Za manjše skupine je primerna Martinova soba, v toplih dneh pa lahko posedite na veliki terasi pred vinotočem. V kulinarič ni ponudbi je nekaj tipičnih jedi s tega področja. Jedi so prilagojene letnim časom, vsekakor pa se splača poizkusiti pečeno telečjo kračo, domač kruh in dober jabolčni sok iz sadovnjakov, ki se razprostirajo na 26 hektarjih in kjer letno pridelajo 800 ton jabolk različnih namiznih sort. Pripravijo tudi degustacijo vina, v kletnih prostorih pa prodajajo vino, domač sok, jabolčni kis in borovničevec. Iz naravnega sadnega žganja in borovnic pripravijo obilo naravnega borovničevca s plodovi. Ob vikendih je na vinotoču živa glasba, v jesenskih dneh pa pogosto pečejo tudi kostanje.

dsc_3042Golf igrišče Škalce Igrišče leži v idiličnem okolju med vinogradi v Škalcah ob mestecu Slovenske Konjice. Zaradi naravnih danosti je zelo razgibano in v celoti obdano z vinogradi, kar je edinstveno v Evropi. Igralna polja popestri potok, ki teče v sredini igrišča, pa tudi ribniki, gozd in grmičevje. Igrišče ima devet igralnih polj, skupna dolžina igrišča je 2500 metrov in ima par 35. Teren je prijeten za igro, kljub temu pa zahteva natančne udarce. Golf igrišče je odprto od marca do novembra. Na Dobravi pri Slovenskih Konjicah je urejeno vadbeno igrišče s tremi igralnimi polji, tu je omogočeno učenje vseh tehnik igranja golfa, organizirana je šola golfa, nadaljevalni tečaji za otroke in mladino in individualne ure učenja. V recepciji igrišča so na prodaj tudi vina iz Zlatega griča. Izletniško mesto

V Slovenskih Konjicah je zanimiv tudi ogled srednjeveškega Starega trga, mestne galerije Riemer in Zeliščne galerije Trebnik. Zeliscna-galerija_2Žička kartuzija je pomemben kulturno-zgodovinski spomenik, kjer je tudi najstarejše gostišče Gastuž, kartuzijanska šampanjska klet in zeliščna lekarna. V bližini so Žiče, urejena štajerska vas z ohranjeno obrtjo kovaštva, žago, mlinom na vodi ter tradicijo pletilstva. V turistični vasi Malče si lahko ogledate etnološko vaško zbirko, graščinske ribnike, kmetijo s konji in turistični dom. V dvorcu Trebnik vas popeljejo v preteklost, ogledate pa si lahko še zeliščni vrt in vinsko klet.

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]