fbpx

Izleti v okolici Kranjske Gore, ki so primerni tudi za otroke

Aktivnosti, Aktualno, Kolesarjenje, Nasveti, Pohodništvo in gore, Sprostitev, Zanimivosti

Najlepše poletno letovišče.

Kranjska Gora z okolico slovi po naravnih znamenitostih, ki privabljajo mnoge tuje in domače obiskovalce. Največjo znamenitost predstavlja Triglav, ki je najvišja gora v Sloveniji in osrednji del Triglavskega narodnega parka. Kranjska Gora je tudi središče Zgornjesavske doline, pomemben gorski turistični kraj in svetovno znano športno središče.  Že dolgo je Kranjska Gora znana tudi kot poletno letovišče kamor zahajajo ugledni gostje.

Ali ste vedeli? Kranjska Gora je bila v preteklosti poznana kot poletno letovišče.

Tu je le nekaj nasvetov, kam se lahko odpravite na izlet v okolici Kranjske Gore. Umetno jezero Jasna se nahaja v bližini, ob avtomobilski cesti na prelaz Vršič. Jezero je lepo v vsakem letnem času, okoli njega vodijo sprehajalne poti. Čeprav je voda hladna, se najdejo tudi dovolj pogumni, ki se odločijo za kopanje.

Namig: Če vam je jezero Jasna premrzlo, potem obiščite enega od bazenov.

Kolesarska pot iz Kranjske Gore do Mojstrane je nezahtevna in lepo urejena kolesarska pot, ki je primerna tudi za najmlajše otroke, saj poteka po ravnini z le manjšimi vzponi in vodi mimo travnikov in gozdov. Ob poti so urejena počivališča, kjer uživamo v slikovitih razgledih na okolico in vrhove. Zelenci se nahajajo v občini Kranjska Gora in so talni izvir Save Dolinke.

Voda tu privre na dan iz do dva metra globokega jezera izrazito zelene barve, po kateri je izvir tudi dobil ime. So naravni rezervat in dom ogroženim rastlinskim in živalskim vrstam. Voda ima stalno temperaturo okrog 5-6 stopinj Celzija. Jezerce leži v močvirju, ki je ostanek nekdanjega večjega jezera.

dolina pod Poncami

Planica je najzahodnejša dolina v severnem delu Julijskih Alp. Dolino včasih imenujejo tudi dolina pod Poncami ali dolina skakalnic. V najvišjem, zadnjem delu prehaja dolina v eno najlepših koncev v Julijskih Alpah, Tamar. Dolino Tamar najlažje obiščete, če parkirate v Planici ali se odpravite kar peš iz Rateč. V približno eni uri prispete do Doma v Tamarju, kjer si lahko privoščite kosilo ali pijačo. Od tu lahko nadaljujete do vrhov, ki obdajajo dolino (Vršič, Grlo, Slemenova špica) ali se povzpnete do slapu Nadiža, ki zahteva približno 15 minut strme hoje, pot se začne pri večjem travniku pred kočo.

planinski dom v Tamarju

Najbližji kraj Kranjski Gori so Rateče, nad katerimi je na Peči tromeja Avstrija-Italija-Slovenija. Gorski prelaz Vršič (1611 m) je najvišji cestni prelaz v Vzhodnih Julijskih Alpah, ki povezuje savsko in soško dolino oziroma Gorenjsko s Trento. Cesto preko prelaza so gradili ruski ujetniki med prvo svetovno vojno.

Tudi v sami Kranjski Gori je veliko strani stvari, ki jih lahko počnete. Obiščete lahko obnovljeno Liznjekovo domačijo iz 18. stoletja, kjer je urejen etnografski muzej ali Kajžnkovo hišo v Ratečah. Tradicionalno enonadstropno zidano Kajžnkova hiša v južnem delu vaškega jedra boste prepoznali po dvokapni strehi na čop.

Na manjšem trgu pred cerkvijo so včasih prireditve in koncerti, čez dan pa na stojnicah kupite spominek. Iz Kranjske Gore lahko tudi peš pridete do znamenitosti v bližini, se sprehodite ali pa odkolesarite do jezera Jasna, do Rateč ali do Gozda Martuljka. Med Mojstrano, Kranjsko Goro, Podkorenom in Ratečami vozi tudi turistični avtobus, ki se ustavlja ob turističnih znamenitostih na poti.

Slovenski planinski muzej v Mojstrani je relativno nov in je lepo urejen, s stalno razstavo v zgornjem nadstropju, trgovinico v pritličju in začasnimi razstavami v kletnih prostorih. Stalna razstava vas popelje od začetkov alpinizma in pohodništva do najnovejših dosežkov zadnjih let. Muzej je nadvse zanimiv tudi za otroke – v njem so namreč interaktivne tablice, bivak s simulacijo nevihte in prostor, kjer lahko s kamni gradijo stolpe. Obisk muzeja je odlična izbira predvsem na deževen dan v poletju.

Belopeška jezera (tudi Mangartska jezera, Fužinska jezera ali Klanška jezera – italijansko Laghi di Fusine, nemško Weissenfelser Seen) so priljubljena izletniška točka tik za mejo, na Italijanski strani. Iz Kranjske Gore do tja vodi urejena kolesarska steza, ki jo obdajajo najlepši razgledi na okoliške hribe. Kolesarska pot pelje od Kranjske gore, prek nekdanjega mejnega prehoda v Ratečah do Belopeških jezer. Je ravno prav oddaljena od glavne ceste in zato varna. Ob njej so urejena počivališča, igrišča in okrepčevalnice, nadvse je primerna za izlet z otroki različnih starosti. Ob poti je stojalo za kolesa, nato se lahko peš sprehodite do Zelencev.

V mislih imejte samo to, da so v Kranjski gori in okolici poleti temperature malenkost nižje kot drugje po Sloveniji, zato kljub vsemu za zvečer s seboj vzemite kak pulover ali flis. Z otroki se lahko napotite tudi do Gozda Martuljka. Avto pustite na parkirišču v bližini mostu čez Savo Dolinko in nadaljujte peš do kolesarske steze, od tam pa na makadamsko cesto na desni strani Martuljške soteske. S poti lahko nadaljujete proti slapovom, ali se odpravite do koče na planini Jesenje. Ingotova koča je denimo manj oblegana kot tista v dolinah Tamar in Krnica, kar zna tudi biti nadvse prijetno, če imate radi mir.

Foto: Mojpogled.com, CŠOD, Kraji.eu, Penzion Lukanc, Planinski klobuk

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!