fbpx

Poljske dobrote

Zanimivosti

Klasične jedi so težke in vsebujejo ogromno mesa, vendar ob obisku Poljske le zavijte v kakšno tipično gostilno.

Če boste poskusili poljske dobrote, pozabite na štetje kalorij. Klasične jedi so težke in vsebujejo ogromno mesa, vendar ob obisku Poljske le zavijte v kakšno tipično gostilno. Med osnovno hrano uvrščajo kruh in klobase. Tipične sestavine, ki jih uporabljajo v svoji kuhinji pa so kislo zelje, rdeča pesa, kumare, kisla smetana, koleraba, gobe, klobase in prekajene klobase, zraven pa kozarček vodke. Za začinit uporabljajo majaron, koper, kumino, peteršilj in poper. Med sladicami so najpopularnejše torte.
comicsfan::trv: “Da se najti poceni prenočišča (Varšava je v primerjavi z ostalo Poljsko nesramno draga, sploh pa mi je Varšava od vseh poljskih mest še najmanj všeč, nič posebnega skratka), ljudje povsod prijazni, jezik pa ti ne bo povzročal (pre)velikih problemov… Vsekakor obišči Krakow (pa Auschwitz in rudnik soli Wieliczka, če si že tam v bližini), pa Tatre (arhitektura hišic!!!), Wroclaw in- zame največje presenečenje- Torun, Kopernikovo rojstno mesto.”

Placki ziemniaczane (krompirjeve palačinke)

Servirane tanke palačinke z naribano čebulo, korenjem ali katero drugo zelenjavo, posute s sladkorjem ali premazane s kislo smetano.

enhanced-buzz-wide-19178-1383930166-27

Makowiec

Ena najbolj tradicionalnih poljskih sladic – makova potica za božič in veliko noč.

enhanced-buzz-wide-13767-1383932097-18

Pečen oscypek (ovčji sir) s slanino, pečenimi jabolki in brusnično omako

Oscypek je prekajen sir iz slanega ovčjega mleka iz gorovij Tatra na Poljskem. Njam!

enhanced-buzz-wide-20126-1383930298-10

Barszcz (poljski rdeči boršč)

Osnovni poljski recept za boršč vsebuje rdečo peso, čebulo, česen, korenje, zeleno in peteršilj. Včasih mu dodajo še meso ali slanino, da je juha gostejša in bolj nasitna. Kot prvo božično jed postrežejo vegeterijansko različico z ravioli (uszka) in gobovim nadevom.

enhanced-buzz-wide-19737-1383930418-19

Bigos (tradicionalna mesna enolončnica)

Tradicionalna obara iz zelja, kislega zelja, različnih vrst koščkov mesa in klobas, celega paradižnika ali v mezgi, medu in gob ob spremljavi rženega kruha ali pire krompirja.

enhanced-buzz-wide-19195-1383930485-9

Borovničeva mazurka

Poljska poročna sladica z borovničevim nadevom in kančkom borovničeve vodke med plastmi krhkega testa iz rjavega sladkorja, orehov, ovsenih kosmičev, moke in masla.

enhanced-buzz-wide-1226-1383931378-7

Poljski naleśniki (palačinke)

Tanke palačinke s sladkim (skuta in marmelada) ali slanim nadevom (meso in zelenjava).

enhanced-buzz-wide-4783-1383932292-11

Gołąbki

Polnjeno zelje z mesom in rižem. Po legendi naj bi poljski kralj Casimir IV Jagiello pred pomembno bitko v trinajstletni vojni svojo vojsko nahranil z gołąbki in zmaga na bojišču je bila neizogibna!

enhanced-buzz-wide-13778-1383930896-7

Sernik (poljska sirna torta)

Uporabljajo twaróg, tipičen sveži sir.

enhanced-buzz-wide-27697-1383934025-6

In seveda, pierogi!

Kuhano ali ocvrto testo z različnimi nadevi.

enhanced-buzz-wide-28148-1383932905-11

Preberi tudi: 5 najnevarnejših cest na svetu


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.