Poljske dobrote

Zanimivosti

Klasične jedi so težke in vsebujejo ogromno mesa, vendar ob obisku Poljske le zavijte v kakšno tipično gostilno.

Če boste poskusili poljske dobrote, pozabite na štetje kalorij. Klasične jedi so težke in vsebujejo ogromno mesa, vendar ob obisku Poljske le zavijte v kakšno tipično gostilno. Med osnovno hrano uvrščajo kruh in klobase. Tipične sestavine, ki jih uporabljajo v svoji kuhinji pa so kislo zelje, rdeča pesa, kumare, kisla smetana, koleraba, gobe, klobase in prekajene klobase, zraven pa kozarček vodke. Za začinit uporabljajo majaron, koper, kumino, peteršilj in poper. Med sladicami so najpopularnejše torte.
comicsfan::trv: “Da se najti poceni prenočišča (Varšava je v primerjavi z ostalo Poljsko nesramno draga, sploh pa mi je Varšava od vseh poljskih mest še najmanj všeč, nič posebnega skratka), ljudje povsod prijazni, jezik pa ti ne bo povzročal (pre)velikih problemov… Vsekakor obišči Krakow (pa Auschwitz in rudnik soli Wieliczka, če si že tam v bližini), pa Tatre (arhitektura hišic!!!), Wroclaw in- zame največje presenečenje- Torun, Kopernikovo rojstno mesto.”

Placki ziemniaczane (krompirjeve palačinke)

Servirane tanke palačinke z naribano čebulo, korenjem ali katero drugo zelenjavo, posute s sladkorjem ali premazane s kislo smetano.

enhanced-buzz-wide-19178-1383930166-27

Makowiec

Ena najbolj tradicionalnih poljskih sladic – makova potica za božič in veliko noč.

enhanced-buzz-wide-13767-1383932097-18

Pečen oscypek (ovčji sir) s slanino, pečenimi jabolki in brusnično omako

Oscypek je prekajen sir iz slanega ovčjega mleka iz gorovij Tatra na Poljskem. Njam!

enhanced-buzz-wide-20126-1383930298-10

Barszcz (poljski rdeči boršč)

Osnovni poljski recept za boršč vsebuje rdečo peso, čebulo, česen, korenje, zeleno in peteršilj. Včasih mu dodajo še meso ali slanino, da je juha gostejša in bolj nasitna. Kot prvo božično jed postrežejo vegeterijansko različico z ravioli (uszka) in gobovim nadevom.

enhanced-buzz-wide-19737-1383930418-19

Bigos (tradicionalna mesna enolončnica)

Tradicionalna obara iz zelja, kislega zelja, različnih vrst koščkov mesa in klobas, celega paradižnika ali v mezgi, medu in gob ob spremljavi rženega kruha ali pire krompirja.

enhanced-buzz-wide-19195-1383930485-9

Borovničeva mazurka

Poljska poročna sladica z borovničevim nadevom in kančkom borovničeve vodke med plastmi krhkega testa iz rjavega sladkorja, orehov, ovsenih kosmičev, moke in masla.

enhanced-buzz-wide-1226-1383931378-7

Poljski naleśniki (palačinke)

Tanke palačinke s sladkim (skuta in marmelada) ali slanim nadevom (meso in zelenjava).

enhanced-buzz-wide-4783-1383932292-11

Gołąbki

Polnjeno zelje z mesom in rižem. Po legendi naj bi poljski kralj Casimir IV Jagiello pred pomembno bitko v trinajstletni vojni svojo vojsko nahranil z gołąbki in zmaga na bojišču je bila neizogibna!

enhanced-buzz-wide-13778-1383930896-7

Sernik (poljska sirna torta)

Uporabljajo twaróg, tipičen sveži sir.

enhanced-buzz-wide-27697-1383934025-6

In seveda, pierogi!

Kuhano ali ocvrto testo z različnimi nadevi.

enhanced-buzz-wide-28148-1383932905-11

Preberi tudi: 5 najnevarnejših cest na svetu

Sledite nam

RSS Ustavi se!

 • Vdihni spokojnost
  Ko govorimo o obvladovanju stresa in njegovih posledicah, so vzhodne tradicionalne metode zelo dobrodošle, saj iskanju ustreznih rešitev – zdravila, vedenjske intervencije ali podobno.
 • Nadzorovan umik
  Dolgo sem ostala pod prho. Spirala sem s sebe njene ostudne besede, pa se me še danes držijo kot prilepljene. Ostala pa mi je zavest, da sem ravnala prav, ker sem ohranila mirno kri in se nadzorovano umaknila.
 • Ujeti v prestrašenem telesu
  Življenje s spominom prestrašenega telesa prinaša pomanjkanje občutka varnosti, kar še dodatno povečuje občutke strahu in nam onemogoča živeti svobodno življenje znotraj sebe in v odnosih.
 • Razumevanje in dvigovanje ženske moči
  Čeprav naj bi ženske po tradiciji veljale za »šibkejši« spol, pa skrivamo v sebi vendarle izjemno moč, drugačno moč, saj ne pravijo zaman, da ženska podpira tri vogale hiše. 
 • Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači
  Kdorkoli bere te vrstice ... Vedi, da si vreden ljubezni, sposoben, lep, unikaten takšen kot si. Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači in ponižuje, saj vsak človek ima dušo in duša zaboli.