fbpx

Je francoski krompirček res francoski?

Zanimivosti

Kljub imenu “French fries” ta ne izvira iz Francije, temveč iz Belgije.

Kljub imenu “French fries” ta ne izvira iz Francije, temveč iz Belgije, kjer se peče že od 17. stoletja. Po belgijskem izročilu, so imeli revni ribiški prebivalci iz doline Meuse na jedilniku pogosto majhne ocvrte ribe. Pozimi pa, ko je reka zamrznila, so morali najti drug vir prehrane in začeli so uporabljati krompir. Pripravili so ga na podoben način kot ribe – ga narezali ter ocvrli in tako je francoski krompirček ugledal luč sveta. Med prvo svetovno vojno so ameriški vojaki v Belgiji prvič okusili pečen krompir in ker je bil uradni jezik francoščina, so ga preprosto poimenovali “French fries” ali francoski krompirček kot ga imenujemo še danes. V Belgiji ga radi kombinirajo s školjkami ali ocvrtim jajcem, v Angliji ga servirajo kot “fish and chips”, na srednjem vzhodu pa ga zavijejo v pito skupaj z mesom in zelenjavo.

mi šotorimo: “Mi potujemo s šotorom in imamo s francoskimi kampi samo dobre izkušnje: jih je veliko, tud sredi ničesar jih najdeš (v kakšni vasi), urejeni, čisti, poceni. Smo bili pa večinoma po takih bolj popotniških kampih, kjer se ljudje ustavljajo za dan, dva. Mogoče je po tistih bolj počitniških (in ob morju) drugačna scena.”

Vir: Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje: Skrinjica idej!


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!
 • SLIKOVITO z Ano Kersnik Žvab o jogi preko spleta
  1.5.2020 pričnemo z BREZPLAČNO jogo prek spleta pod vodstvom mednarodno priznane jogistke in avtorice knjižnih uspešnic za jogo Ane Kersnik Žvab.