fbpx

Je francoski krompirček res francoski?

Zanimivosti

Kljub imenu “French fries” ta ne izvira iz Francije, temveč iz Belgije.

Kljub imenu “French fries” ta ne izvira iz Francije, temveč iz Belgije, kjer se peče že od 17. stoletja. Po belgijskem izročilu, so imeli revni ribiški prebivalci iz doline Meuse na jedilniku pogosto majhne ocvrte ribe. Pozimi pa, ko je reka zamrznila, so morali najti drug vir prehrane in začeli so uporabljati krompir. Pripravili so ga na podoben način kot ribe – ga narezali ter ocvrli in tako je francoski krompirček ugledal luč sveta. Med prvo svetovno vojno so ameriški vojaki v Belgiji prvič okusili pečen krompir in ker je bil uradni jezik francoščina, so ga preprosto poimenovali “French fries” ali francoski krompirček kot ga imenujemo še danes. V Belgiji ga radi kombinirajo s školjkami ali ocvrtim jajcem, v Angliji ga servirajo kot “fish and chips”, na srednjem vzhodu pa ga zavijejo v pito skupaj z mesom in zelenjavo.

mi šotorimo: “Mi potujemo s šotorom in imamo s francoskimi kampi samo dobre izkušnje: jih je veliko, tud sredi ničesar jih najdeš (v kakšni vasi), urejeni, čisti, poceni. Smo bili pa večinoma po takih bolj popotniških kampih, kjer se ljudje ustavljajo za dan, dva. Mogoče je po tistih bolj počitniških (in ob morju) drugačna scena.”

Vir: Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje: Skrinjica idej!


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.