fbpx

Je francoski krompirček res francoski?

Zanimivosti

Kljub imenu “French fries” ta ne izvira iz Francije, temveč iz Belgije.

Kljub imenu “French fries” ta ne izvira iz Francije, temveč iz Belgije, kjer se peče že od 17. stoletja. Po belgijskem izročilu, so imeli revni ribiški prebivalci iz doline Meuse na jedilniku pogosto majhne ocvrte ribe. Pozimi pa, ko je reka zamrznila, so morali najti drug vir prehrane in začeli so uporabljati krompir. Pripravili so ga na podoben način kot ribe – ga narezali ter ocvrli in tako je francoski krompirček ugledal luč sveta. Med prvo svetovno vojno so ameriški vojaki v Belgiji prvič okusili pečen krompir in ker je bil uradni jezik francoščina, so ga preprosto poimenovali “French fries” ali francoski krompirček kot ga imenujemo še danes. V Belgiji ga radi kombinirajo s školjkami ali ocvrtim jajcem, v Angliji ga servirajo kot “fish and chips”, na srednjem vzhodu pa ga zavijejo v pito skupaj z mesom in zelenjavo.

mi šotorimo: “Mi potujemo s šotorom in imamo s francoskimi kampi samo dobre izkušnje: jih je veliko, tud sredi ničesar jih najdeš (v kakšni vasi), urejeni, čisti, poceni. Smo bili pa večinoma po takih bolj popotniških kampih, kjer se ljudje ustavljajo za dan, dva. Mogoče je po tistih bolj počitniških (in ob morju) drugačna scena.”

Vir: Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje: Skrinjica idej!


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.