fbpx

Kaj razkriva barva potnega lista?

Novice, Potovanja

Ali lahko potni list, ki mu je potekel rok veljavnosti, zavržem ali ga moram nesti na upravno enoto?

Različne barve potnih listov so največkrat povezane z geografijo in politiko. Obstajajo pravila glede velikosti in formata potnega lista, vlade držav pa se lahko same odločijo glede dizajna in barve svojih nacionalnih dokumentov v okviru rdeče, zelene, modre in črne barve.

potekel potni list: “Potekel mi je potni list, vendar pa ga ne nameravam podaljšati, ker lahko z osebno izkaznico potujem v vse države, v katere imam v bližnji in srednji prihodnosti namen potovati. Zanima pa me, ali lahko potni list, ki mu je potekel rok veljavnosti, zavržem ali ga moram nesti na upravno enoto?”

# Zelena barva

Za nekatere države je izbira povezana s prevladajočo vero v regiji. Muslimanske države, vključujoč Maroko, Pakistan in Savdsko Arabijo imajo zelene potne liste, kar je povezano z Islamom. Zelena naj bi bila najljubša barva Preroka Mohameda, ki jo je nosil tudi na svojem pregrinjalu in turbanu. Zelena je vključena na zastavah islamskih republik Irana, Mauriciusa, Pakistana in Afganistana. Tudi veliko afriških narodov (Burkina Faso, Slonokoščena obala, Niger, Nigerija, Senegal itd.) ima potne liste v odtenkih zelene, najbolj zaradi razlikovanja znotraj članstva Ekonomske skupnosti Vzhodno Afriških držav.

Preberi tudi: Dubaj – mesto nebotičnikov

# Rdeča barva

Rdeča barva bi lahko spominjala na komunistično preteklost; Slovenija, Kitajska, Srbija, Latvija, Romunija, Poljska in Gruzija imajo vse rdeče dokumente. Mnogo nordijskih narodov ima prav tako rdeče papirje, saj je bila rdeča barva popularna v času Vikingov in jo lahko najdemo na zastavah mnogih držav. Članice EU imajo potne liste v odtenih rdeče, prav tako zainteresirani za vstop v Unijo (Turčija, Makedonija, Albanija).

Preberi tudi: “Grand tour” po Evropi

# Modra barva

Modra barva ameriških potnih listov je leta 1976 zamenjala predhodnico zeleno, saj so želeli, da bi se ujemala z odtenkom na ameriški zastavi. Članice karibskega otočja imajo prav tako modre dokumente, najverjetneje zaradi svoje geografske lege na sredini Oceana. Južno ameriške države Brazilija, Argentina, Paragvaj, Urugvaj in Venezuela z modro barvo izkazujejo svojo pripadnost carinski uniji Mercosur.

Preberi tudi: Španski tapas

# Črna barva

Črna barva je najredkeje uporabljena med potnimi listi. Uporabljajo jo afriški narodi (Čad, Demokratična Republika Kongo, Zambija, Bocvana, Burundi, Gabon, Angola, Malavi), kjer ima črna prevladujočo vlogo. Novozelandski dokumenti so črni, zaradi njihove nacionalne črne barve. Ste opazili redke črne ameriške potne liste? Imajo jih diplomati, ki so zaščiteni z imuniteto države, kar pomeni, da jih na letališču ne smejo preiskati, pridržati ali aretirati.

Preberi tudi: Zgodovina fondue-a

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Izkušnje delite z nami na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!