fbpx

Kaj razkriva barva potnega lista?

Novice, Potovanja

Ali lahko potni list, ki mu je potekel rok veljavnosti, zavržem ali ga moram nesti na upravno enoto?

Različne barve potnih listov so največkrat povezane z geografijo in politiko. Obstajajo pravila glede velikosti in formata potnega lista, vlade držav pa se lahko same odločijo glede dizajna in barve svojih nacionalnih dokumentov v okviru rdeče, zelene, modre in črne barve.

potekel potni list: “Potekel mi je potni list, vendar pa ga ne nameravam podaljšati, ker lahko z osebno izkaznico potujem v vse države, v katere imam v bližnji in srednji prihodnosti namen potovati. Zanima pa me, ali lahko potni list, ki mu je potekel rok veljavnosti, zavržem ali ga moram nesti na upravno enoto?”

# Zelena barva

Za nekatere države je izbira povezana s prevladajočo vero v regiji. Muslimanske države, vključujoč Maroko, Pakistan in Savdsko Arabijo imajo zelene potne liste, kar je povezano z Islamom. Zelena naj bi bila najljubša barva Preroka Mohameda, ki jo je nosil tudi na svojem pregrinjalu in turbanu. Zelena je vključena na zastavah islamskih republik Irana, Mauriciusa, Pakistana in Afganistana. Tudi veliko afriških narodov (Burkina Faso, Slonokoščena obala, Niger, Nigerija, Senegal itd.) ima potne liste v odtenkih zelene, najbolj zaradi razlikovanja znotraj članstva Ekonomske skupnosti Vzhodno Afriških držav.

Preberi tudi: Dubaj – mesto nebotičnikov

# Rdeča barva

Rdeča barva bi lahko spominjala na komunistično preteklost; Slovenija, Kitajska, Srbija, Latvija, Romunija, Poljska in Gruzija imajo vse rdeče dokumente. Mnogo nordijskih narodov ima prav tako rdeče papirje, saj je bila rdeča barva popularna v času Vikingov in jo lahko najdemo na zastavah mnogih držav. Članice EU imajo potne liste v odtenih rdeče, prav tako zainteresirani za vstop v Unijo (Turčija, Makedonija, Albanija).

Preberi tudi: “Grand tour” po Evropi

# Modra barva

Modra barva ameriških potnih listov je leta 1976 zamenjala predhodnico zeleno, saj so želeli, da bi se ujemala z odtenkom na ameriški zastavi. Članice karibskega otočja imajo prav tako modre dokumente, najverjetneje zaradi svoje geografske lege na sredini Oceana. Južno ameriške države Brazilija, Argentina, Paragvaj, Urugvaj in Venezuela z modro barvo izkazujejo svojo pripadnost carinski uniji Mercosur.

Preberi tudi: Španski tapas

# Črna barva

Črna barva je najredkeje uporabljena med potnimi listi. Uporabljajo jo afriški narodi (Čad, Demokratična Republika Kongo, Zambija, Bocvana, Burundi, Gabon, Angola, Malavi), kjer ima črna prevladujočo vlogo. Novozelandski dokumenti so črni, zaradi njihove nacionalne črne barve. Ste opazili redke črne ameriške potne liste? Imajo jih diplomati, ki so zaščiteni z imuniteto države, kar pomeni, da jih na letališču ne smejo preiskati, pridržati ali aretirati.

Preberi tudi: Zgodovina fondue-a

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Izkušnje delite z nami na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!