fbpx

Kaj v potovalno lekarno zloži ženska, ki zaupa v naravo?

Aktivnosti, Eksotična potovanja, Kampiranje, glamping, Pohodništvo in gore, Potovanja, Zanimivosti

Vse več je popotnikov in turistov, ki verjamejo v ‘manj je več’. Tako se v njihovi domači in tudi potovalni lekarni najdejo le preprosta mazila, prehranski dodatki in zelišča. Pogovarjali smo se 40+ – letnico, ki s seboj nikoli ne vzame klasičnih zdravil. Preberite, kaj je v njeni potovalni lekarni. Se vam zdi to neodgovorno ali pogumno?

»Kljub razvoju znanosti in medicine še vedno ne poznamo vseh zakonitosti delovanja telesa. Prav tako nam niso znane posledice, ki jih imajo umetno izdelane učinkovine. Zaužijemo jih v dobri veri, da nam bodo pomagale premagati bolečino, utrujenost, zaceliti rane in preprečiti bolezni. Pa je res tako?«, nas v dvomih vpraša Andreja, Ljubljančanka, ki tedensko potuje na različne izlete po Sloveniji in bližnji okolici.

Včasih se je v njeni torbi znašlo vse od povojev, obližev, spreja proti bolečinam, tabletam proti milejšemu in močnejšemu glavobolu, oglje, alkohol za razkuževanje, protibolečinske tablete v primeru vetja mehurja in podobno. Večinoma stvari je nosila s seboj, da bi se počistila varno za primer, če bi se kaj zgodilo.

Na srečo se ni nikoli nič zgodilo, zato je sčasoma začela nositi s seboj mini kovček in ga nadomestila z manjšo torbico, v kateri ima:

 • Povoj,
 • obliž,
 • aloe vera gel,
 • posodica s probiotiki.

Kako si lahko pomagamo z naravo?

Na vprašanje, kaj se je zgodilo s tableti, odgovori z nasmehom: »Naše telo je narejeno tako, da nam vse sporoča, če smo mu le pripravljeni prisluhniti. Na srečo sem našla način, da začutim, kdaj se približujem meji zmogljivosti in takrat se ustavim. Včasih sem pretiravala in se gnala preko svojih zmožnosti. Hodila sem po premočnem soncu, ko je najbolj pripekala vročina, sem kolesarila v hrib. Bila sem lačna in žejna, a nisem zaužila ničesar, dokler nisem prispela do zastavljenega cilja. Namesto, da bi kakšen dan ostala doma, smo z družino rinili na nedeljski izlet, čeprav smo bili utrujeni od celega tedna. Vsi so nekam hodili, morali smo še mi. Zato so bili glavoboli zelo pogosti in tudi okončine so nemalokrat bile potolčene zaradi nepazljivosti.«

Seveda se ji tudi danes še zgodi kakšna neprijetnost, vendar veliko manj. Praviloma jo sama reši brez klasičnih zdravil in substanc. Poleg tega, da je bolj pozorna na meje svojih sposobnosti, pa tudi bolečino vzame kot del življenja. »Ni potrebno vsakič, ko nas nekaj zaboli, poseči po zdravilu. Bolečina je lahko opozorilo, da smo dosegli mejo, zato z odgovornim ravnanjem raje poskrbimo, da jo preprečimo, ne pa zameglimo ali izničimo,« je nekaj, kar se je naučila iz številnih srečanj in pogovorov z ljudmi, ki imajo zdravstvene težave.

Je aloe vera dovolj za začetek osnovne prve pomoči?

»Obliž in povoj bolj nosim zaradi drugih. Lepo bi se mi zdelo, da bi nekomu, ki bi potreboval oskrbo rane, priskočila na pomoč. Kar resnično potrebujem sta aloe vera gel in probiotiki. O učinkih aloe vere sem pred leti prebrala v članku na Med.Over.Net. Tako me je navdušila, da sem takoj kupila rastlino in želela gel narediti doma. Po nekaj poskusih sem spoznala, da sem domačo rastlino samo uničevala, prave količine gela pa nisem pridelala. J Zato sem v lekarni povprašala za nasvet in na moje presenečenje naletela na kar obširno ponudbo izdelkov, ki vsebujejo aloe vero.«

Aloe vera se uporablja za izdelavo kozmetičnih izdelkov, izdelkov za nego poškodovane kože in opeklin, vedno bolj pa tudi za izdelavo sokov, ki se uporabljajo kot dopolnilo k prehrani. Prvi pisni vir, ki omenja uporabo aloje v zdravilne namene, so Sumerske glinene tablice iz leta 2.100 pred našim štetjem. Risbe aloje, ki so jih našli na stenah egipčanskih templjev pa so že iz časa 4.000 let pred našim štetjem.

»Alojin gel vsebuje veliko vode, od 96 do 99%. Od ostalih sestavin je največ sluzi. Sluzi so zmesi v dolge verige povezanih sladkorjev (polisaharidov), ki v prisotnosti vode nabreknejo in tvorijo težko tekočo zmes (sluz). Sluzi delujejo proti vnetju. Vsebujejo jih tudi številne druge rastline, ki se uporabljajo zunanje pri ognojkih, vnetjih žlez, vnetjih ustne votline, žrela in pri kožnih problemih (alergije),«

pojasnjuje učinkovanje te zanimive rastline Mojca Lunder, mag. farm., asistentka na fakulteti za farmacijo, ki je avtorica prej omenjenega članka.

»Aloe vera gel mi je pomagal pri suhi koži, odrgninah, celitvi ran, prosti srbenju po pikih komarjev, opeklinah od sonca, opeklinah od štedilnika in likalnika za lase. Z njim sem ‘zdravila’ razne ‘fleke’ po koži in ga nanašala na izsušene lasne konice. Namesto kreme sem ga uporabila tudi zvečer pred spanjem. Ničkolikokrat me je rešil tudi pred nastankom modric, ko mi je padel kamen na nogo, sem si prst priščipnila med vrata, sem dobila buško zaradi prehitrega zlaganja iz prtljažnika avtomobila. Najlepše pa je bilo, ko je kateri od otrok pritekel v kuhinjo, se držal za roko in vpil »loe loe«, kar je pomenilo, da je potrebno rokico namazati z aloe vera gelom,«

navdušeno pove Andreja o svoji izkušnji z aloe vera gelom.

Preberite tudi: Aloe vera – vsestranska rastlina

Kaj pa probiotiki?

»Izkušnje so mi pokazale, da je prebava vir zdravja. Zato je še posebno na poti pomembno, da ta pot deluje normalno. Na bolj ‘stresni’ izlet, kjer vem, da ne bo vedno dostopen wc, kjer bom malo manj pila ali pa jedla bolj težko hrano, se že kak dan prej pripravim in vzamem probiotik. Poskusila sem jih že več, pri preventivi kot tudi pri kurativi (driskah) pa se je najbolje izkazal Saccharomyces Boulardi. Na poti pa ga jemljem redno. Težav imam veliko manj,« na kratko strne zgodbo okoli potovalne lekarne za tiste, ki zaupajo, da bo na poti šlo vse v redu.

Zanima nas, kaj menite o takšnem pogledu na izletništvo in potovanja? Vabljeni, da nam pošljete svoje vtise in mnenja na forum Izleti po Sloveniji.

Kaj sodi v potovalno lekarno po priporočilu strokovnjakov farmacevtov?

Vsebino potovalne lekarne izberemo glede na:

 • starost in zdravstveno stanje dopustnika (posebno pozornost namenimo otrokom, nosečnicam, doječim materam in kroničnim bolnikom);
 • način in trajanje potovanja;
 • kraj potovanja (dostopnost medicinske oskrbe).

Nekaj najnujnejših pripomočkov, ki jih mora imeti vsakdo s seboj:

 • zdravila za zniževanje povišane telesne temperature in lajšanje bolečin;
 • zdravila za lajšanje alergijskih težav;
 • zdravila za lajšanje težav s potovalno drisko;
 • nekaj osnovnih pripomočkov za oskrbo manjših ran in odrgnin (razkužilo, sterilni zloženci in obliži, lepilni trak, sprej ali mazilo za rane, povoj …).

Ne pozabite dodati še naslednjega:

 • sredstvo za sončenje in nego po sončenju;
 • repelent;
 • medicinsko oglje ali probiotik;
 • sredstvo proti slabosti;
 • zdravila za želodčne težave;
 • zdravila pri težavah z zaprtjem;
 • zdravila proti prehladu in bolečem grlu.

vir: https://med.over.net/clanek/potovalna-lekarna-za-brezskrben-dopust

Preberite tudi:


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Klavdija M. Belina: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  Želim si... Zbujati se v prijazen svet. Svet, kjer so nasmehi pristni in kjer je biti prijazen prav in lepo, v svet kjer je človek človeku Človek.
 • Jana: Zavedam se, da me pomoč drugim osrečuje, znam tudi sama hvaležno sprejemati pomoč.
  Zavestno širim pozitivno energijo dalje. Dragi bralci poskusite tudi vi in nikoli več v vaših srcih ne bo praznine, izpolnjeni boste z ljubeznijo, veseljem, zdravjem in mirom. Jana
 • Ko se obdarujemo, zmagujemo
  V nepredvidljivih časih se ceni vsaka priložnost, ki nas spomni na lepe stvari v naših življenjih. Ena od teh priložnosti so vsekakor tudi obdarovanja, ki bodo v prihajajočih prazničnih dneh nudila pomembno podporo.
 • Irena Potočar Papež: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  Irena Potočar Papež je predavateljica, motivacijska govornica, vztrajna iskalka lepega in dobrega v vseh stvareh in ljudeh, ustvarjalka izobraževalnih dogodkov, pletilka zapisanih in izgovorjenih besed, radovedna učenka in potrpežljiva učiteljica vsak dan vsepovsod, hčerka, žena in mama, povezovalka pozitivnih energij, spodbujevalka spečih potencialov v ljudeh, plesalka na odru življenja v svojem edinstvenem ritmu.
 • Ko se je zadeva že “pozabila”, sem oblečen v to majico prišel k pouku.
  Sem prof. umetnosti na srednji šoli. K nam se je vpisal fant (naj mu bo ime) Jon. Imel je široko paleto prilagoditev zaradi posebnih potreb. Tako je pri mojem predmetu tri mesece, kot zadnja tri leta v OŠ, samo sedel in ni ustvarjal. Nekako mi je le uspelo, da se je le lotil risbe roke. […]