fbpx

Ko zagori adventni venček: od praznovanja do katastrofe

D.ecembrska, Zanimivosti

Praznično okrasje daje decembru poseben čar. Mnogi si tako ne znajo predstavljati zadnjega meseca v letu brez adventnih venčkov, raznovrstnih lučk, svečk in smrečic. A prav različni okraski, med njimi tudi adventni venčki, so lahko krivi za izbruh požara doma. Po podatkih Zavarovalnice Triglav in statistik Centra za obveščanje je ravno obdobje božično-novoletnih praznikov požarno najnevarnejše v Sloveniji.

Zavarovalnica Triglav v sodelovanju z gasilci v poučnem videu o pasteh prazničnega okrasja

V največji slovenski zavarovalnici so decembra 2016 popisali kar za dobrih 91 % več škod zaradi požara, kot je bilo povprečje na mesec v tem letu. Podoben trend so zabeležili leta 2017, ko je bilo v zadnjem koledarskem mesecu 65 % več požarov, kot je znašalo mesečno povprečje leta. V letu 2018 je skupno število škod zaradi požara sicer padlo, a december je še vedno izstopal z 59 % več škod, kot je znašalo mesečno povprečje.

Še posebej nevarni so lahko adventni venčki oziroma sveče na njih. Po spletu nesrečnih okoliščin lahko namreč povzročijo požar z manjšo ali večjo materialno škodo.

»Venčki se v štirinajstih dneh oziroma treh tednih posušijo, v bližini plamena pa sproščajo eterična olja. Ta se izredno hitro vnamejo in venček začne goreti. Če je v okolici venčka še gorljiv material, kot so časopisni papir, revije ali vnetljivi prti, se požar hitro prenese na celotno mizo in okolico

je na potencialne nevarnosti venčkov opozoril poklicni gasilec in inštruktor ter vodja ene od čet v Gasilski brigadi Ljubljana Boštjan Žagar.

Nevarni so tako plastični kot naravni

Čeprav lahko požar povzročijo tako naravni kot plastični adventni venčki, pa med njima vseeno obstaja razlika. Suh naravni venček se bo namreč po zagotovilih strokovnjakov vnel in zgoreval hitreje od plastičnega.

»Umetni venčki praviloma niso tako lahko vnetljivi. Lahko pa so iz slabše plastike in zagorijo v nekaj trenutkih

pazljivost pri obeh vrstah novoletnega okrasja svetuje Žagar.

Več o tem, kako pogasiti adventni venček, pa v videu.

Pazljivo z nizkocenovnimi lučkami na novoletnih jelkah

Nič manj nevarni niso novoletne jelke in njihovo okrasje. Prav lučke so namreč statistično najpogostejši vir vžiga novoletne jelke. Zaradi velikosti plamena in hitrega požarnega preskoka na okoliške predmete so požari na novoletnih jelkah celo nevarnejši od gorečih venčkov.

Kot opozarjajo gasilci, bo podobno kot pri venčkih naravna jelka hitreje zgorevala in vnela tudi bližnje predmete. Pri umetni jelki je odvisno, iz česa je narejena.

Večina požarov doma se začne v kuhinji

Najpogostejši požari doma se sicer zgodijo v kuhinji, in to predvsem zaradi pozabljene hrane na prižganem štedilniku. S tem se strinja tudi poklicni gasilec Boštjan Žagar, ki pravi, da je kar polovica požarov v gospodinjstvu povezana z uporabo olja. Opozarja, da so že najmanjše količine lahko usodne. V pičlih desetih minutah se lahko namreč nekaj žlic olja segreje do točke, ki lahko povzroči katastrofalne posledice. Več pa v videu.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Šesto leto preventivne akcije »Za boljši jutri«

S posledicami nespametnega ravnanja se navadno prvi spopadajo gasilci, ki vseskozi opozarjajo na pomen ustrezne preventive. Slednjo v ospredje s tradicionalno novoletno preventivno akcijo Za boljši jutri že šesto leto zapored postavlja tudi Zavarovalnica Triglav in del svojih sredstev ob koncu leta tradicionalno preusmerja v podporo različnim preventivnim projektom po vsej državi. Letos je tako med skoraj 30 projekti podprla tudi pet prostovoljnih gasilskih društev iz osrednje Slovenije.

»Poslanstvo naše zavarovalnice je ustvarjanje varnejše prihodnosti za vse generacije. Številni gasilci oziroma društva, ki smo jih podprli v preteklosti, že učinkoviteje posredujejo z novo opremo. Mi pa se še naprej zavzemamo za to, da bo čim več gasilcev varno in učinkovito opravljalo svoje humanitarno poslanstvo. Tako smo tudi letos podprli nakup nujno potrebne opreme za operativne gasilce,« je povedal Aleš Klement, direktor Območne enote Ljubljana Zavarovalnice Triglav.

Odslej bodo še učinkoviteje posredovali gasilci PGD Dole pri Litiji, PGD Vnanje Gorice, PGD Dravlje, PGD Duplica in PGD Sostro.

Podprli skoraj 160 preventivnih projektov po Sloveniji

V zadnjih petih letih je Zavarovalnica Triglav pod okriljem akcije Za boljši jutri podprla že skoraj 130 preventivnih projektov po vsej državi, medtem ko jih bo letos še nekaj manj kot 30. V preteklih letih je pomagala številnim gasilskim društvom, sofinancirala nakup defibrilatorjev, ultrazvočnega aparata in EKG-aparata ter podprla številne druge projekte na področju zdravstva, civilne zaščite, poplavne in prometne varnosti ter razvoja in varnosti otrok.

Kako preprečiti, da adventni venček zagori? Pomembno je predvsem, kam in kako v stanovanje postavite adventni venček s svečami in smrečico z lučkami:

  • najmanj en meter od peči, štedilnikov, luči, električnih radiatorjev, okenskih zaves in drugih gorljivih snovi, na primer omar;
  • nikoli ob edini izhod iz prostora ali tako, da se venček ali smrečica lahko prevrne; to je še posebej pomembno, če imate doma hišne ljubljenčke;
  • adventni venčki naj bodo na negorljivi podlagi, namesto svečk je varneje, če uporabljate lučke na baterije;
  • če uporabljate svečke, jih redno menjavajte, preden pogorijo do dna;
  • morebitne svečke naj bodo v negorljivih podstavkih (na primer steklenih), ki naj bodo tako visoki, da plamen ne more zajeti zelenja ali okrasja v bližini; Priporočljivo je tudi, da venček iz naravnega materiala pred prižiganjem sveč zmočite z vodno prho.
  • Svečke ali lučke na adventnem venčku oziroma smrečici naj gorijo le, če ste v bližini.

Sledite nam


RSS Ustavi se!