fbpx

Lepotica in zver

Aktualno, Kultura

Lepotica in princ se skupaj podata v njegovo kraljestvo.

Adelajda in Felicija se odpravljata na koncert, ki ga organizira obubožana vojvodinja. Njuna najmlajša sestra Lepotica pomiva tla. Ko sestri zapustita hišo, Avenant izkoristi priložnost, izpove ljubezen Lepotici in jo poskuša prepričati, naj zapusti očeta in se poroči z njim. Lepotica ga zavrne, samski stan ji je všeč in nikakor ne bo zapustila ljubljenega očeta. Zasači ju Ludovik, ki je prepričan, da Avenant in Lepotica nekaj skrivata, vendar se takoj izkaže, da dekle nima nikakršnih skritih namenov, da je zvesta in ponižna in da je Avenant tisti, ki kar naprej nekaj napleta.

Oče se vrne domov z veselo novico. Družinsko finančno stanje se bo izboljšalo, poplačali bodo lahko dolgove, saj se je  končno vrnila njegova trgovska ladja. Naslednje jutro, ko se oče odpravlja v pristanišče, si sestri zaželita vse mogoče stvari: obleke, brokat, nojeva peresa, nakit in opico. Lepotica prosi le za vrtnico v želji, da se oče čimprej vrne. Pristaniški uradniki pričakajo očeta z ne prav veselo novico. Ladjo in ves tovor so zasegli, saj so bili dolgovi očeta preveliki, da bi mu še kaj ostalo. Ves potrt se vrne domov. Na poti nič hudega sluteč zatava v gozd. V njem se oče izgubi. Kar naenkrat se pred njim pojavi mogočen grad. Utrujen in obnemogel vstopi,  vodijo in strežejo ga le roke z nevidnimi telesi. Od začudenja in utrujenosti zaspi. Prebudijo ga čudni zvoki. Odpravi se na pot domov in tik pred odhodom na vrtu pred gradom zagleda čudovit grm belih vrtnic. Vzame en cvet in se ves zadovoljen odpravi proti domu. Vendar mu v istem hipu pot prekriža grozna zver. Za krajo vrtnice mu zagrozi s smrtjo. Oče se lahko reši samo tako, da v zameno za svoje življenje pripelje eno od hčera.

Oče prijaha domov na Veličastnem, konju, ki je last zveri. Vsi so osupli, saj ne razumejo, kaj se je zgodilo. Sestri sta jezni, ker sta ostali brez daril, Lepotica pa začudeno gleda v vrtnico in ne okleva dolgo. Očeta prepriča, da bo ona odjezdila v grad k zveri in rešila družino.

Lepotica prispe na grad. Čudenje ne pojenja. Prvič sreča zver in se onesvesti zaradi njenega videza. Prebudi se v najlepši obleki, z najlepšim nakitom, v najlepši postelji. Vse je videti začarano in neresnično: zidovi, pohištvo, hrana. Drugič se srečata pri večerji in zver pove Lepotici, da ji bo uresničila vsako željo. Obljubi ji, da je ne bo nadlegovala, le vsak večer ji bo zastavila enako vprašanje – ali bi se poročila z njo. Lepotica zver zavrne. V naslednjih dneh si opomore od neizmerne osuplosti nad vsem, kar predstavlja zver, in začuti, da ta ni samo strašljiva in krvoločna. Razvijata prijateljski odnos, se pogovarjata, sprehajata po vrtu, celo piti ji da vodo iz svojih rok.

Rubežniki medtem praznijo očetovo hišo. Skoraj nič več ni ostalo. Lepotica zagleda v čarobnem ogledalu umirajočega očeta. Srce se ji para in brez strahu prosi zver, naj jo pusti k očetu. Zver ni navdušena nad njenim odhodom, predvsem jo je strah, da jo bo deklica za vedno zapustila. Vendar se ne more upreti njeni iskreni in srčni prošnji, zato ji pred odhodom pokaže vse svoje bogastvo, razkrije urok, podari vseh pet magičnih predmetov (zlati ključ, vrtnico, ogledalo, rokavico in konja) in ji zabiča, da se mora vrniti čez teden dni, če ne, bo umrla.

Sledite nam

Lepotica si nadene čudežno rokavico in kar naenkrat se znajde pri očetovi postelji. Pripoveduje mu o zveri, o njeni dobroti in kako ji je žal zanjo. Sestri sta morali medtem poprijeti za hišna opravila, vendar se s tem nikakor ne moreta sprijazniti, še manj pa z dejstvom, da se je Lepotica vrnila oblečena v najlepšo obleko, okrašena z najlepšim nakitom in povrh vsega še srečna in zadovoljna. Avenant, Ludovik, Adelajda in Felicija skujejo načrt, kako bodo Lepotici ukradli magične predmete, ki jih bodo pripeljali do zveri in njenega bogastva, kako bodo zver ubili in postali najbogatejši. Ludoviku in Avenantu uspe ukrasti konja, sestri ukradeta zlati ključ, s katerim bosta prišla do bogastva, ogledalo, ki kaže sestrama samo njuno grdo podobo in sprevrženost, pa vrneta Lepotici. Moška se odpravita k zveri z namenom, da jo ubijeta.

Lepotica, vsa skrušena nad hudobijo svoje družine, pogleda v ogledalo, v katerem zagleda umirajočo zver. S pomočjo rokavice takoj pride na grajski vrt, kjer poskuša prepričati zver, da je ni zapustila in da jo ima rada. Medtem prideta do gradu tudi Avenant in Ludovik. Avenant poskuša na vsak način vdreti v Dianin paviljon, kjer je zaklenjeno bogastvo, vendar ga njegov pohlep in nepremišljenost ter predvsem  usmerjenost  v  materialnost stanejo življenje. Dianin kip oživi, ustreli puščico v Avenanta, ki se v hipu spremeni v zver in nadaljuje prekletstvo tistih, ki ne ljubijo z vsem srcem. V istem trenutku se zver spremeni v čudovitega princa.


Sledite nam


RSS Ustavi se!