fbpx

Meningokokni meningitis v Afriki

Novice

V zvezni državi Kano je za posledicami nevarne infekcijske bolezni umrlo že več ljudi. Najbolj prizadeto je področje Kana, o obolelih in umrlih pa poročajo tudi iz Kebbia in Katsina. O primerih meningokoknega meningitisa poročajo tudi iz Zamfara. Najbolj prizadeta območja so Tudun Wada, Sabo Gari in Filin Gunza. Po poročanju UN so v Nigeriji […]

V zvezni državi Kano je za posledicami nevarne infekcijske bolezni umrlo že več ljudi. Najbolj prizadeto je področje Kana, o obolelih in umrlih pa poročajo tudi iz Kebbia in Katsina. O primerih meningokoknega meningitisa poročajo tudi iz Zamfara. Najbolj prizadeta območja so Tudun Wada, Sabo Gari in Filin Gunza. Po poročanju UN so v Nigeriji v prvih dveh mesecih in pol letonjega leta zabeležili 800 primerov obolelih za meningokoknim meningitisom, od tega je za posledicami bolezni umrlo 50 ljudi. Tudi v sosednji Burkini Faso so do sredine marca zabeležili že 6100 obolelih in 610 smrtnih žrtev.

V zahodnoafriški Gvineji so registrirali 100 primerov obolenj. Bolezen se je najprej pojavila na vzhodu države v Mandiani in se nato razširila še na Faralako, Koundian, Morodou in Kinieran. Meningokokni meningitis je gnojni meningitis, ki ga povzroča meningokok ( Neisseria meningitidis ), ki ga razvrščamo v več skupin. Prenos povzročitelja je kapljičen, aerogen ( preko zraka z drobnimi kapljicami, ki se iz ust in nosu spročajo ob kihanju, kašljanju in govorjenju ), posreden in neposreden.

Glavni vir okužbe je zdrav klicenosec, ki ponavadi sam ne zboli. Po koncu sušnega obdobja v naslednjih tednih pričakujejo, da se bo širitev bolezni umirila. Pred potovanjem v te dežele se posvetujte o klimatskih pogojih v državi in opravite cepljenja, ki morajo biti izvedena najmanj 2 tedna pred potovanjem.

 

Sledite nam

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!