fbpx

Mostar, dragulj ob reki Neretvi

Potovanja

Velika atrakcija v Mostarju so skoki z mostu.

Mostar je najpomembnejše mesto in občina v Hercegovini ter z okoli 105.000 prebivalci peto največje mesto v BIH. V mestecu ob reki Neretvi prebiva 48 % Hrvatov, 44 % bosanskih muslimanov in 4 % Srbov. Ime je dobilo po Starem mostu oziroma po stražnih stolpih (mostari) na obeh straneh reke. Ta je bil zgrajen po naročilu Sulejmana Veličastnega med leti 1557 in 1566. Arhitekt mostu je bil talentirani Mimar Hajrudin, ki naj bi po legendi pobegnil iz mesta, še preden je bil most dokončan, saj se je bal groženj Sulejmna, ki mu je zabičal, da ga bo ubil, če se bo most podrl. Most je kljub temu trdno stal več stoletij, potem pa ga je leta 1993 porušila hrvaška vojska. Danes je obnovljen po starih načrtih in od leta 2004 uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine. Širok je 4 m, visok 20 m in ima lok z dolžino 29 m. Najvišja točka mostu je visoka 24 m.

Poleg Starega mostu, je v mestu še nekaj drugih zanimivih mostov, zgrajenih v Avstro-Ogrski monarhiji: Lučki most, Musala most in Carinski most. V bližnji okolici se od znamenitosti nahaja katoliški križ na hribu Hum z odličnim razgledom na Mostar in Blagaj, kjer ima izvir reka Buna, izvirajoča iz visokih sten. Zraven stoji Derviška tekija, nekakšen islamski samostan. Pokrajina v okolici je čudovita, posebej če je zunaj lepo sončno vreme, za kar se nam ni potrebno preveč bati, saj ima Mostar na leto zabeleženih več kot 300 sončnih dni in je skupaj z Atenami po številu sončnih dni rekorder v Evropi.

Skoki s Starega mostu

Velika atrakcija v Mostarju so skoki s Starega mostu. V poletnih mesecih lahko občudujemo katerega izmed drznih mladcev, kako se pripravlja na spektakularen skok v mrzlo reko. Družba skakalcev uprizori pravi šov – najprej med množico obiskovalcev zberejo določeno vsoto denarja, šele nato sledi skok v vodo.

Ob obisku Mostarja, je nujno poskusiti znamenito rečno postrv, poleg tega pa seveda jedi z žara kot so čevapčiči in doma pripravljen burek. Sladkosnedim bo teknila tradicionalna baklava in zraven kozarček okusnega hercegovskega vina iz vinogradov ob Neretvi (Žilavka, Kameno vino in Vranac).

Mostar!!: “Svetujem ti Mostar. Bila sem že 4x. Izjemno lepa narava je tam dol in v Neretvi se lahko kopaš ker je ena najbolj čistih rek v Evropi. Mesto kot tak je sicer tipično bosansko ampak narava je no1. Res je Mostar čisto na jugu države in je pot dolga. Vozi tut vlak iz Sarajeva do dol.”

Pogled na mesto in reko Neretvo

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.