fbpx

Najlepše katedrale na Jadranu: katedrala v Dubrovniku

Mesta, Obale, Zanimivosti

Po lokalni legendi je bila prva cerkev (na njenih temeljih je bila kasneje zgrajena katedrala) zgrajena kot darilo Richarda Levjesrčnega, ki je, ko se je vračal s Križarskega pohoda, doživel brodolom pred Dubrovnikom.

Da bi se izognil smrti, se je odločil darovati denar za izgradnjo cerkve. Od te zgradbe je po katastrofalnem potresu ostalo zelo malo, zato se je v 17. stoletju pričela gradnja baročne bazilike s kupolo. Notranjost cerkve je okrašena s slikami italijanskega mojstra Raffaelove šole, na glavnem oltarju pa je znamenito Tizianovo delo. Zakladnica katedrale je bila do katastrofalnega potresa med najbogatejšimi v Evropi, do danes pa se je ohranila relikvija v obliki roke ter dela dubrovniških zlatarjev iz 11. in 12.stoletja.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.