fbpx

Najlepše katedrale na Jadranu: katedrala v Dubrovniku

Mesta, Obale, Zanimivosti

Po lokalni legendi je bila prva cerkev (na njenih temeljih je bila kasneje zgrajena katedrala) zgrajena kot darilo Richarda Levjesrčnega, ki je, ko se je vračal s Križarskega pohoda, doživel brodolom pred Dubrovnikom.

Da bi se izognil smrti, se je odločil darovati denar za izgradnjo cerkve. Od te zgradbe je po katastrofalnem potresu ostalo zelo malo, zato se je v 17. stoletju pričela gradnja baročne bazilike s kupolo. Notranjost cerkve je okrašena s slikami italijanskega mojstra Raffaelove šole, na glavnem oltarju pa je znamenito Tizianovo delo. Zakladnica katedrale je bila do katastrofalnega potresa med najbogatejšimi v Evropi, do danes pa se je ohranila relikvija v obliki roke ter dela dubrovniških zlatarjev iz 11. in 12.stoletja.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.