fbpx

Najlepše katedrale na Jadranu: katedrala v Dubrovniku

Mesta, Obale, Zanimivosti

Po lokalni legendi je bila prva cerkev (na njenih temeljih je bila kasneje zgrajena katedrala) zgrajena kot darilo Richarda Levjesrčnega, ki je, ko se je vračal s Križarskega pohoda, doživel brodolom pred Dubrovnikom.

Da bi se izognil smrti, se je odločil darovati denar za izgradnjo cerkve. Od te zgradbe je po katastrofalnem potresu ostalo zelo malo, zato se je v 17. stoletju pričela gradnja baročne bazilike s kupolo. Notranjost cerkve je okrašena s slikami italijanskega mojstra Raffaelove šole, na glavnem oltarju pa je znamenito Tizianovo delo. Zakladnica katedrale je bila do katastrofalnega potresa med najbogatejšimi v Evropi, do danes pa se je ohranila relikvija v obliki roke ter dela dubrovniških zlatarjev iz 11. in 12.stoletja.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Maja Bajt: naredimo korak naprej
  Imaš že splaniran letošnji dopust?”, bi bilo v tem letnem času najverjetneje povsem običajno, če ne že celo samoumevno vprašanje. Tega vprašanja si letos, v času koronavirusa, večina ne zastavlja.
 • Pozitivne novice iz Mestne občine Kranj
  V tednu dni so se v Mestni občini Kranj (MOK) zgodile številne razveseljujoče stvari. Kljub epidemiji življenje teče dalje, ljudje so solidarni, tudi dobrodelni, upoštevajo navodila, pomembna za zdravje vseh. Mestna občina Kranj želi od občanov pridobiti informacije, kako uspešno deluje in jih informira v času kriznih razmer zaradi epidemije virusa covid-19. V ta namen […]
 • 50 posebnih doživetij za 50 let
  Priljubljena slovenska blagovna znamka kave, Barcaffè, v letošnjem letu praznuje 50. rojstni dan. V ta namen se je odločila ljubiteljem kave podariti 50 doživetij po izbiri.
 • Jutranje vodilo: Poenostavi si življenje in se vrni k osnovnim užitkom
  Kot otroci smo se razveselili čudeže v snežinkah, bogastva v pajkovi mreži, lepote padajočega listja na barvito jesensko jutro. V raziskovanju življenja smo prepoznali, kje se skrivajo skrivnosti.
 • Miha Primožič, Alja Fabjan in Daliborka Maljenović Ivanisin o vrednotah
  V eni prejšnjih kampanj, smo zanimive ljudi vprašali, če bi si lahko zaželeli karkoli, kaj bi to bilo? Z nami so delili razmišljanja Miha, Alja in Daliborka.