fbpx

Najlepše katedrale na Jadranu: katedrala v Šibeniku, Cerkev sv. Jakova

Novice

Gradnja šibeniške katedrale, najbolj značilnega arhitektonskega renesančnega spomenika v Hrvaški, se je začela leta 1431, končala pa šele leta 1536.

Zgrajena je iz apnenca in marmorja z otoka Brača, neobičajno pa je, da nima zvonika, zato je to funkcijo prevzel stolp na bližnjem mestnem obzidju.

Svojo lepoto dolguje prvenstveno dvema mojstroma; umetnik Juraj Dalmatinac, je pri izgradnji krstilnice, svojega remek dela, skladno spojil gotske in renesančne značilnosti, na zunanjo stran cerkve pa je dal postaviti 72 kamnitih portretov.

Drugi mojster je Nikola Firentinc, naslednik Donatellove kiparske šole. Njegova katedralna kupola je visoka 38 metrov in je vzor vrhunskega renesančnega stavbarstva. Šibeniško katedralo je zaradi njene velike umetniške vrednosti leta 2001 UNESCO uvrstil v seznam svetovne kulturne dediščine.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!