fbpx

Najlepše katedrale na Jadranu: katedrala v Šibeniku, Cerkev sv. Jakova

Novice

Gradnja šibeniške katedrale, najbolj značilnega arhitektonskega renesančnega spomenika v Hrvaški, se je začela leta 1431, končala pa šele leta 1536.

Zgrajena je iz apnenca in marmorja z otoka Brača, neobičajno pa je, da nima zvonika, zato je to funkcijo prevzel stolp na bližnjem mestnem obzidju.

Svojo lepoto dolguje prvenstveno dvema mojstroma; umetnik Juraj Dalmatinac, je pri izgradnji krstilnice, svojega remek dela, skladno spojil gotske in renesančne značilnosti, na zunanjo stran cerkve pa je dal postaviti 72 kamnitih portretov.

Drugi mojster je Nikola Firentinc, naslednik Donatellove kiparske šole. Njegova katedralna kupola je visoka 38 metrov in je vzor vrhunskega renesančnega stavbarstva. Šibeniško katedralo je zaradi njene velike umetniške vrednosti leta 2001 UNESCO uvrstil v seznam svetovne kulturne dediščine.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!