fbpx

“Navpični gozd” jemlje sapo

Zanimivosti

V današnjem vse bolj onesnaženem svetu, so zelene soseske pravi val svežega zraka.

Navpični gozd v kitajskem Nanjingu vam bo dobesedno vzel sapo, saj bo vsakodnevno proizvedel 60 kg kisika!

Navpični gozd oziroma stoplnici Nanjing v Aziji bosta dokončani v letu 2018. Oblikoval ju je italijanski arhitekt Stefano Boeri. Višji bo meril 200 m in nižji 100 m manj, iz njiju pa bo raslo več kot 1000 dreves in okoli 2500 grmičev iz 23 različnih lokalnih vrst. Medtem ko bo višji stolp gostil pisarne, muzej, zeleno arhitekturno šolo in klub na strehi, bo nižji imel na strehi bazen in 247-sobni hotel Hyatt. Ozeleneli balkoni bodo obiskovalcem nudili vrtoglavi razgled na gozd, ki bo pomagal obnoviti lokalno biološko raznovrstnost. To pa ni prvi navpični gozd, ki ga je oblikoval Stefano, dva sta že v Milanu in podobne stolpnice planirajo v Lausannu v Švici.

V današnjem vse bolj onesnaženem svetu, so zelene soseske pravi val svežega zraka.

Matejav: “Bi rekla, da je najbolj znana destinacija na Japonskem Kyoto-veliko templjev in stare (obnovljene) arhitekture. Splača se pogledati tudi Himeji grad, hirošimo z otokom Miyajima, itd.”

Stolpnici v Nanjingu

Načrt za Lausanne v Švici

Navpični gozd imenovan ‘Bosco Verticale’ v Milanu

Vir: Boredpanda


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.