fbpx

Orient Express: Nostalgija na tirih

Novice, Potovanja, Zanimivosti

Vlak Orient-Express je prava legenda. Že več kot stoletje potuje po tirih sveta. Njegovo ime označuje luksuz, nostalgijo in željo po potovanjih. Potovanje na Orient-Expressu je bilo že od nekdaj veliko več kot le vožnja z
vlakom. Na vlaku so se vozili člani aristokracije, kraljevskih družin, vohuni, filmski zvezdniki, pisatelji in slavni detektiv Hercule Poirot.

Leta 1869 je sin belgijskega bankirja, George Nagelmacker, odpotoval v Ameriko, da bi pozabil na razočaranje v ljubezni. Na potovanju je srečal Georga Mortimer Pullmanna, imetnika luksuznega potovalnega vagona, kjer je bilo sedeže mogoče spremeniti v posteljo. Po vrnitvi v Belgijo se je odločil, da bo “naredil” luksuzni vlak s spalnim vagonom in jedilnico, ki bo vozil med evropskimi državami.

Oktobra leta 1883 se je Orient-Express odpravil na svojo prvo vožnjo od Pariza preko Strassburga, Dunaja, Budimpešte do Črnega morja, od koder se je 40 potnikov s trajektom odpeljalo v Konstantinopel, današnji Istanbul. Istočasno je Američan Pullman ustanovil britansko Pullman Palace Car Company, saj je želel na otoku zgraditi mrežo luksuznih vlakov. Leta 1889 je družba Pullman podaljšala progo London-Dover na relaciji Calais-Pariz. To priložnost so izkoristili za priključitev luksuznih vagonov na britanski Orient Express.

Uspeh Orient Expressa je bil velikanski. Potovanje z njim je postal pojem prestiža. V naslednjih letih so priključevali vedno več prog proti vzhodu: Berlinu, Pragi, Beogradu in Sofiji. V času druge svetovne vojne so vojaške enote zajele večino vagonov in 845 jih je bilo med bombnimi napadi uničenih in oropanih.

Pustolovščina “Orient Express” se je ponovno pričela leta 1977, ko je James Sherwood, predsednik skupine Sea-Container, na dražbi Sotheby v Montecarlu kupil dva dotrajana spalna vagona in pričel po celi Evropi iskati preostale originalne vagone. Pet let kasneje je, po 16,5 milijona evrov “težki” investiciji, najznamenitejši vlak na svetu spet popeljal 176 gostov na progi od Londona preko Pariza in Milana do Benetk.

Stene vagonov krasijo dragoceni gobelini, opremljeni so z udobnimi usnjenimi sedežnimi garniturami, nad mizami se svetlikajo kraljevski lestenci. Posebnost spalnih vagonov so že od nekdaj kabine za prhanje. V njih so se osvežile že dive z zvenečimi imeni, kot so Mata Hari, Marlene Dietrich, Brigitte Bardot in Gracia Patrizia von Monaco. V restavriranih in moderniziranih vagonih, kjer za goste skrbi osebje v livrejah in jih razvaja z izvrstnimi kulinaričnimi dobrotami, ostaja čar in eleganca legendarnega vlaka še danes enaka kot pred časi.

Gostom je ves čas poti na voljo pozorni stevard, ki skrbi za njihovo dobro počutje. Notranjost kabin je okrašena z lesnimi intarzijami in opremljena z notranjo opremo ter različnimi kreacijami umetnikov Jugendstila. Privlačna je tudi restavracija, kjer se zdi, da so se zlata dvajseta leta prejšnjega stoletja vrnila.

Luksuzni vlak vozi tudi v Indiji in ZDA Eastern & Oriental Express vozi med Singapurjem in Bangkokom, Great South Pacific Express vozi od vzhodne obale Avstralije, od Cairnsa preko Brisbana do Sydneya. V Indiji vozi Royal Orient, ki pelje od Delhija do Somnath, mimo palač in templjev. “Palace on Wheels” “prekrižari” puščavski Rajasthan.

Na vlaku je knjižnica, družabna soba in panoramski vagon. Osem dni potovanja stane od 1895 evrov naprej.

Počez, skozi ZDA, vozi American Orient Express. Pot prične v Washingtonu in jo nadaljuje preko New Orleansa, Santa Fe, Grand Canyon do Los Angelesa. Enajstdnevno potovanje stane od 3700 evrov. Druge poti vodijo po zahodni obali do Mehike ali od Misisipija do Washingtona DC. V Kanadi vozi med Vancouverjem in Calgaryjem Rocky Mountainer, kjer si lahko potniki med potjo ogledajo mogočno gorsko pokrajino.

Blue Train

“Kralj afriških vlakov” je “Blue Train” v Južni Afriki, ki vozi od januarja do septembra na poti med Pretorio in Capetownom za ceno okoli 800 evrov, med Pretorio in Victoria Falls, med Capetownom in Port Elisabeth ter med Pretorio in nacionalnim parkom Krüger za ceno 665 evrov. Čas potovanja traja od dva do tri dni. Vlak sprejme največ 81 potnikov.

Kaj pa cene?


Venice Simplon-Orient-Express
Je naslednik nekdanjega Orient Expressa. Vozi od konec marca do začetka novembra na progah: London -Pariz-Benetke; Pariz-Budimpešta-Bukarešta-Istanbul; Benetke-Praga-Pariz-London; Benetke-MonteCarlo-Pariz-London. Cena potovanja London-Benetke je od 1620 EUR naprej; Pariz-Istanbul od 4000 evrov naprej. Rezervirati je mogoče tudi del potovalne poti. Vlak sprejme največ 188 potnikov.


Eastern Oriental Express
Vozi celo leto na progi od Singapura do Bangkoka. Potovanje traja tri dni, rezervirate lahko tudi del poti. Cena potovanja je od 1150 evrov naprej. Vlak sprejme največ 132 potnikov.


The Palace on Wheels
Ta palača na tirih vozi na dveh progah med New Delhijem in Rajastanom. Potnikom „odpira“ svet Maharadže, puščavskih mest in razgibanega hribovja. Potovanje traja sedem dni in stane od 3300 evrov naprej. Vlak sprejme največ sto potnikov.


Royal Scotsman
Royal Scotsman je eden izmed najelegantnejših vlakov na svetu. Vlak prekrižari poti divje škotske pokrajine,
ustavlja se pri gradovih in drugih znamenitostih. Potovanje traja od tri do pet dni. Cena klasične poti s štirimi nočitvami znaša od 3700 evrov na osebo.

Fotografije: Arhiv Orient-Expess


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!