fbpx

Otočje Hebridi, kjer je vreme še posebej nepredvidljivo

A.nja, A.nja pravi, Aktualno, Kampiranje, glamping, Mesta, Potovanja

Dopust na Škotskem – med odkrivanjem prelepih gradov, iskanjem pošasti in uživanju v prelepi naravi. Ob pogledu na neskončne zelene travniki mnogi takoj razmišljajo o šotorjenju.

Po podatkih SURS iz leta 2018 kar desetino vseh popotniških nočitev Slovenci prespimo v kampih. Tako se je tudi A.nja odločila, da bo med potovanjem po Škotski poskušala čim več šotoriti, tudi če ji vreme kdaj ne bo preveč naklonjeno. Poleg bližini naravi, je šotorjenje seveda tudi najcenejša opcija.

Med načrtovanjem potovanja se je odločila nekaj nastanitev, predvsem tistih na otokih Hebridih, kjer je vreme še posebej nepredvidljivo, rezervirati vnaprej.

Včasih se na potovanju pač zalomi

A.njini prvi dnevi na Škotskem so sanjski. Vsak dan se prestavlja v drug kraj in ob večerih postavi svoj mali šotor v zavetju dreves v prelepih kampih ob jezerih in morjih. Po enem tednu pa se vreme žal nekoliko poslabša. Na poti proti zahodni obali začnejo padati debele deževne kapljice.

Ko se ustavi v mestecu Portree na otoku Skye sicer izza oblakov pokuka sonce, a ko se odpravi v bližnji kamp in stopi na trato za šotore se ji stopalo ugrezne v premočeno travo. Torej nazaj v avto in razmisliti kaj zdaj.

“Gor je res full lepo. Se pa splača it s šotorom, ker je možen “free camping”. Tko, pozvoniš, prašaš če lahk na vrtu al pa na pašniku, al kjerkoli prespiš… Vsi dovolijo, ker so ful prjazni. Kar se pa vstopnin tiče, imajo pa kombinirane karte, lahko kupiš za več gradov oz. znamenitosti naenkrat, pa se splača. Mi smo kupili karte “National trust”, to je bilo za celotno UK, pa se je splačalo.”

viv::trv

A.nja se odloči, da prek aplikacije hitro preleti nastanitve v Portreeju … in res, v bližnjem hostlu najde še eno prazno posteljo v večposteljni sobi.

Potovanja so najlepša, ko si lahko spontan

Tako je namesto sušenja šotora prihodnji dan na vrsto izlet do znamenitih Fairy Pools, potoka s prelepimi tolmuni. S skupino deklet, ki jih je spoznala v hostlu, se A.nja odloči obiskati grad Dunvegan. Tako kljub nekoliko slabšemu vremenu preživi prelep dan v družbi novih znank.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Šotorjenje, ki ji je omogočilo toliko spontanosti v prvih dneh, bo sicer še vedno prva odločitev A.nje. A je vesela, da je hitro našla nadomestno nastanitev, ki ji ni le ponudila streho nad glavo, ampak tudi možnost spoznati nove ljudi.


Sledite nam


RSS Ustavi se!