fbpx

Otočje Hebridi, kjer je vreme še posebej nepredvidljivo

A.nja, A.nja pravi, Aktualno, Kampiranje, glamping, Mesta, Potovanja

Dopust na Škotskem – med odkrivanjem prelepih gradov, iskanjem pošasti in uživanju v prelepi naravi. Ob pogledu na neskončne zelene travniki mnogi takoj razmišljajo o šotorjenju.

Po podatkih SURS iz leta 2018 kar desetino vseh popotniških nočitev Slovenci prespimo v kampih. Tako se je tudi A.nja odločila, da bo med potovanjem po Škotski poskušala čim več šotoriti, tudi če ji vreme kdaj ne bo preveč naklonjeno. Poleg bližini naravi, je šotorjenje seveda tudi najcenejša opcija.

Med načrtovanjem potovanja se je odločila nekaj nastanitev, predvsem tistih na otokih Hebridih, kjer je vreme še posebej nepredvidljivo, rezervirati vnaprej.

Včasih se na potovanju pač zalomi

A.njini prvi dnevi na Škotskem so sanjski. Vsak dan se prestavlja v drug kraj in ob večerih postavi svoj mali šotor v zavetju dreves v prelepih kampih ob jezerih in morjih. Po enem tednu pa se vreme žal nekoliko poslabša. Na poti proti zahodni obali začnejo padati debele deževne kapljice.

Ko se ustavi v mestecu Portree na otoku Skye sicer izza oblakov pokuka sonce, a ko se odpravi v bližnji kamp in stopi na trato za šotore se ji stopalo ugrezne v premočeno travo. Torej nazaj v avto in razmisliti kaj zdaj.

“Gor je res full lepo. Se pa splača it s šotorom, ker je možen “free camping”. Tko, pozvoniš, prašaš če lahk na vrtu al pa na pašniku, al kjerkoli prespiš… Vsi dovolijo, ker so ful prjazni. Kar se pa vstopnin tiče, imajo pa kombinirane karte, lahko kupiš za več gradov oz. znamenitosti naenkrat, pa se splača. Mi smo kupili karte “National trust”, to je bilo za celotno UK, pa se je splačalo.”

viv::trv

A.nja se odloči, da prek aplikacije hitro preleti nastanitve v Portreeju … in res, v bližnjem hostlu najde še eno prazno posteljo v večposteljni sobi.

Potovanja so najlepša, ko si lahko spontan

Tako je namesto sušenja šotora prihodnji dan na vrsto izlet do znamenitih Fairy Pools, potoka s prelepimi tolmuni. S skupino deklet, ki jih je spoznala v hostlu, se A.nja odloči obiskati grad Dunvegan. Tako kljub nekoliko slabšemu vremenu preživi prelep dan v družbi novih znank.

Šotorjenje, ki ji je omogočilo toliko spontanosti v prvih dneh, bo sicer še vedno prva odločitev A.nje. A je vesela, da je hitro našla nadomestno nastanitev, ki ji ni le ponudila streho nad glavo, ampak tudi možnost spoznati nove ljudi.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]