fbpx

Partenon, najimenitnejše delo grške arhitekture

Zanimivosti

To je biser antike, ki sodi med čuda svetovnega pomena.

Na vrhu Akropole, planote nad Atenami, je svetišče Partenon in velja za najimenitnejše delo grške arhitekture. Atena je bila grška boginja modrosti. Atenski meščani so ji dali postaviti mnogo spomenikov in kipov.

Nad mestom stoji Partenon, svetišče iz belega marmorja, ki s svojo belino mogočno kipi v atensko nebo. Veliki stebri nosijo streho in dvoje trikotnih načelij ter obdajajo osredje svetišča, kjer je stal 12 metrov visok kip boginje, delo kiparja Fidije. Partenon je služil že v dokaj različne namene: bil je bizantinska cerkev, katedrala, mošeja z minaretom ob strani in nazadnje – skladišče smodnika. Nekoč so ga poškodovala eksplozija, potem še potres, zbiratelji starin so ga oropali. Zdaj je delno obnovljen. To je biser antike, ki sodi med čuda svetovnega pomena.

****: “Za ogledati bi pa priporočal Delfe, Atene (Akropola in muzej) in na Peloponezu pa Mikene, Napflio (utrdbe), Epidaurus, če boste šli do juga tudi Sparta, pa menda so zelo zanimive tudi Diros jame (pri Pyrgos Dirou), pa polotoka Mani (Aeropoli s svojimi obrambnimi stolpi) in seveda antična Olimpija. Mi s kampi na Peloponezu nismo imeli kake velike sreče (bolj žalostne plaže), za prespati je bilo pa vseeno OK.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.