fbpx

Partenon, najimenitnejše delo grške arhitekture

Zanimivosti

To je biser antike, ki sodi med čuda svetovnega pomena.

Na vrhu Akropole, planote nad Atenami, je svetišče Partenon in velja za najimenitnejše delo grške arhitekture. Atena je bila grška boginja modrosti. Atenski meščani so ji dali postaviti mnogo spomenikov in kipov.

Nad mestom stoji Partenon, svetišče iz belega marmorja, ki s svojo belino mogočno kipi v atensko nebo. Veliki stebri nosijo streho in dvoje trikotnih načelij ter obdajajo osredje svetišča, kjer je stal 12 metrov visok kip boginje, delo kiparja Fidije. Partenon je služil že v dokaj različne namene: bil je bizantinska cerkev, katedrala, mošeja z minaretom ob strani in nazadnje – skladišče smodnika. Nekoč so ga poškodovala eksplozija, potem še potres, zbiratelji starin so ga oropali. Zdaj je delno obnovljen. To je biser antike, ki sodi med čuda svetovnega pomena.

****: “Za ogledati bi pa priporočal Delfe, Atene (Akropola in muzej) in na Peloponezu pa Mikene, Napflio (utrdbe), Epidaurus, če boste šli do juga tudi Sparta, pa menda so zelo zanimive tudi Diros jame (pri Pyrgos Dirou), pa polotoka Mani (Aeropoli s svojimi obrambnimi stolpi) in seveda antična Olimpija. Mi s kampi na Peloponezu nismo imeli kake velike sreče (bolj žalostne plaže), za prespati je bilo pa vseeno OK.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!