fbpx

Partenon, najimenitnejše delo grške arhitekture

Zanimivosti

To je biser antike, ki sodi med čuda svetovnega pomena.

Na vrhu Akropole, planote nad Atenami, je svetišče Partenon in velja za najimenitnejše delo grške arhitekture. Atena je bila grška boginja modrosti. Atenski meščani so ji dali postaviti mnogo spomenikov in kipov.

Nad mestom stoji Partenon, svetišče iz belega marmorja, ki s svojo belino mogočno kipi v atensko nebo. Veliki stebri nosijo streho in dvoje trikotnih načelij ter obdajajo osredje svetišča, kjer je stal 12 metrov visok kip boginje, delo kiparja Fidije. Partenon je služil že v dokaj različne namene: bil je bizantinska cerkev, katedrala, mošeja z minaretom ob strani in nazadnje – skladišče smodnika. Nekoč so ga poškodovala eksplozija, potem še potres, zbiratelji starin so ga oropali. Zdaj je delno obnovljen. To je biser antike, ki sodi med čuda svetovnega pomena.

****: “Za ogledati bi pa priporočal Delfe, Atene (Akropola in muzej) in na Peloponezu pa Mikene, Napflio (utrdbe), Epidaurus, če boste šli do juga tudi Sparta, pa menda so zelo zanimive tudi Diros jame (pri Pyrgos Dirou), pa polotoka Mani (Aeropoli s svojimi obrambnimi stolpi) in seveda antična Olimpija. Mi s kampi na Peloponezu nismo imeli kake velike sreče (bolj žalostne plaže), za prespati je bilo pa vseeno OK.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.
 • Petra Petravič: Spoštuj sebe in sogovornika
  Pred dnevi mi je sogovornik zaupaj svojo izkušnjo: »Veste, najtežje je začet in končat s pisanjem.« Pa še kako prav je imel. Če bi me pred mesecem dni vprašali, kaj si mislim o kampanji »Ustavi se«, ki je v letošnji zasnovi fokusirana na pomembnost »ustaviti se za trenutek in prisluhnit drugemu«, bi bil moj zapis […]
 • Ustavi se in se nam pridruži pri reševanju izzivov
  V Lidlu Slovenija bodo v avgustu v sklopu vseslovenske akcije Ustavi se, ki letos v ospredje postavlja komunikacijo, dejavni na svojem Instagram profilu.