fbpx

Svetovni dan srca v Radencih

Aktualno, Novice

Nasvete in priporočila na področju preventive in zdravega življenjskega sloga bodo udeleženci dogodka udejanjili v praksi.

 »Dajmo življenju moč«

V več kot sto državah sveta vsako leto konec septembra obeležijo svetovni dan srca s ciljem širšega osveščanja o pomenu preventive in zdravega življenjskega sloga. Letos poteka pod geslom »Dajmo življenju moč«. Območna enota Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v Murski Soboti, Zdravilišče Radenci in Vzajemna zdravstvena zavarovalnica s skupnimi močmi že šesto leto zapored v Zdravilišču Radenci organizirajo dogodek Delam s srcem, ki je namenjen osveščanju in promociji zdravega načina življenja, potekajo pa tudi brezplačne meritve. Letos se dogodku, ki bo 25. septembra, pridružujeta tudi Zavod za turizem in šport Radenci in Društvo upokojencev Radenci.

Srčno žilne bolezni v Sloveniji letno terja kar 7000 smrti. Zato so si na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v strateškem razvojnem načrtu za obdobje 2014-2019 zastavili naslednje cilje na področju promocije zdravja in preventivnih programov.

»Na ZZZS-ju smo izpeljali javni razpis za sofinanciranje projektov s področja promocije zdravja na delovnem mestu, ki uveljavljajo sistematične ciljne dejavnosti in ukrepe za ohranjanje in krepitev telesnega in duševnega zdravja delavcev. Za sofinanciranje projektov v letu 2015 in 2016 smo namenili skupno tri milijone evrov. Za druge preventivne programe ZZZS nameni okoli 37 milijonov evrov letno, od tega desetino za pomursko regijo. K obstoječim ambulantam družinske medicine postopoma uvajamo referenčne ambulante v skladu s smernicami in protokoli vodenja kroničnih bolnikov. Trenutno deluje v Pomurju 37 takih ambulant. Vsako leto omogočamo tudi zdravstveno letovanje otrok, letos je v Baški letovalo 581 otrok iz Pomurja,« dodaja Ivan Tibaut, direktor območne enote ZZZS v Murski Soboti.

Nasvete in priporočila na področju preventive in zdravega življenjskega sloga bodo udeleženci dogodka v Radencih udejanjili v praksi 25. septembra. Program je predstavil Roman Buzeti, direktor Vzajemne zavarovalnice, PE Murska Sobota. Ob tem je izpostavil tudi prizadevanja Vzajemne na področju spodbujanja zdravega načina življenja.

»Promocija skrbi za zdravje in zdravo življenje je naše vodilo pri dejavnostih, ki jih pripravljamo za svoje zavarovance. V okviru programa Varuh zdravja jim nudimo različne ugodnosti s področja zdravja, športa in dobrega počutja. Gre za program, ki je namenjen preventivi in spodbujanju zdravega življenjskega sloga. Poleg tega z velikim veseljem podpiramo dogodke, ki so kakorkoli povezani z zdravjem. Tako vsako leto z dogodkom Delam s srcem obeležimo svetovni dan srca, kjer obiskovalcem ponudimo športne dejavnosti za vso družino. S tem želimo osveščati in vsaj delno tudi prispevati k zmanjšanju bolezni srca in ožilja. Srce daje našemu telesu in življenju moč, zato je pomembno, da skrbimo za njegovo zdravje,« je med drugim povedal Roman Buzeti, direktor Vzajemne zavarovalnice, PE Murska Sobota, in dodal, da se v program Varuh zdravja lahko vključijo zavarovanci, ki imajo pri Vzajemni sklenjeno kakršnokoli zavarovanje s trajanjem enega leta, z vključitvijo pa jim bodo podarili majico, bon v vrednosti 15 evrov za zavarovanja Vzajemne in bon z 10-odstotnim popustom za celoletno zavarovanje Tujina Multitrip.

family-running_zr_foto-av_11-09_low-res

Zdravstvena dejavnost Zdravilišča Radenci temelji na bogati zdraviliški tradiciji, edinstvenih naravnih dejavnikih, vrhunskih strokovnjakih in vlaganju v najsodobnejšo medicinsko opremo ter razvoju novih programov. Z najsodobnejšo opremo za neinvazivno diagnostiko srca in ožilja se Zdravilišče Radenci uvršča med najbolje opremljene srčno-rehabilitacijske centre v Evropi. 3D ultrazvočni aparat omogoča najbolj popoln ultrazvočni v pogled v telo in je trenutno najboljši ultrazvočni aparat na svetu. Radenci so edini od slovenskih zdravilišč, ki z njim razpolagajo.

»V Zdravilišču Radenci oblikujemo široko paleto preventivnih specialističnih programov, posebno pozornost posvečamo preventivi in spodbujanju zdravega načina življenja. Svoje zdraviliške goste ob strokovni obravnavi spodbujamo k opustitvi slabih navad – organiziramo predavanja zdravnika, v sodelovanju s priznano nutricionistko goste osveščamo o zdravem prehranjevanju z vnaprej pripravljenimi vzorčnimi krožniki pod oznako »Izberimo zdravo«. Nasvete smo zbrali tudi v posebni zloženki, ki jo gostje lahko odnesejo domov. Zdraviliškim in počitniškim gostom nudimo številne možnosti rekreacije in izletov, ki ob sprostitvi v kopališču in medico-wellness centru ter uravnoteženi prehrani pripomorejo k zmanjševanju dejavnikov tveganja za razvoj srčno-žilnih obolenj. Z namenom promocije zdravja in zdravega življenjskega sloga podpiramo številne tradicionalne dogodke, kot sta Maraton treh src in svetovni dan srca, ter ustvarjamo srčne dogodke, ki dajejo življenju moč«, je ob tej priložnosti povedala Vesna Maučec, izvršna direktorica Zdravilišča Radenci.

Program – svetovni dan srca v Zdravilišču Radenci

V nedeljo, 25. septembra, se program začne ob 9. uri z medgeneracijskim pohodom ob svetovnem dnevu turizma v sodelovanju z DU Radenci in dvournim pohodom »Korak« za zdravo srce po kapelskih goricah z dvema postojankama ter ogrevalno aerobiko »Trening srca – prebudimo srčni utrip«. Pol ure kasneje je start teka »Tečem za zdravo srce, ne za dober čas« (5-kilometrski tek). Sledijo plesni nastopi in animacijski ter rekreacijski program za najmlajše in družinski tek »Tečem s srcem za srce« ob 11.30 uri. Za tem sledi interaktivna predstava za otroke »Petjin kolesarski izlet«. Med 9. in 12. uro bodo potekale otroške delavnice v »Vzajemkovi deželi zdravja«, sejem zdrave prehrane in domače obrti ter brezplačne meritve. Za udeležence so pripravili tudi krožno vožnjo s turističnim vlakcem za otroke do golf igrišča v Radencih ter vodeni ogled in predstavitev Zdravilišča Radenci ob 13. uri. Med 8. In 11. uro potekajo brezplačne meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi. Vse aktivnosti so brezplačne. Vsi registrirani udeleženci prejmejo brezplačno vstopnico za triurno kopanje v Zdravilišču Radenci, vsi udeleženci meritev pa tudi ugodnejše koriščenje znamenitih naravnih mineralnih kopeli.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.