fbpx

Zgodovinsko mesto Skadar

Potovanja

Pomembna turistična točka je Skadarsko jezero, ki je največje jezero na Balkanskem polotoku.

Skadar je eno od zgodovinsko najpomembnejših albanskih mest ob Skadarskem jezeru v severozahodnem delu države. Ima 74,876 prebivalcev in je pomembno gospodarsko središče. Najprepoznavnejša predela v centru mesta sta Pjaca, kjer stojita spomenika posvečena materi Terezi in Luigju Garakuqiju ter Gjuhadol, ki  predstavlja most med katedralo in mestnim središčem.

Zanimiva legenda kroži o mestni trdnjavi Rozafi, zgrajeni v času Ilirov, v katerem je danes urejen zgodovinski muzej. Rozafa je bila mlada nevesta, ki so jo živo zazidali v mestno obzidje, da bi preprečila temnim silam vsakodnevno rušenje mesta do tal. Na njeno prošnjo ji niso zazidali prsi, ene noge in ene roke, da bi tako lahko novorojenega sina podojila, ga zibala v zibki in božala po glavi. Bela voda, ki danes teče pri glavnem vhodu, naj bi bilo njeno mleko. Pomembna turistična točka je tudi Skadarsko jezero, ki je največje jezero na Balkanskem polotoku. Večina jezera leži v Črni Gori, preostanek pa v Albaniji. Obdaja ga veličastno gorovje z več kot 260 vrstami ptic. Od leta 1983 je razglašen za zaščiten narodni park.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!