fbpx

Zgodovinsko mesto Skadar

Potovanja

Pomembna turistična točka je Skadarsko jezero, ki je največje jezero na Balkanskem polotoku.

Skadar je eno od zgodovinsko najpomembnejših albanskih mest ob Skadarskem jezeru v severozahodnem delu države. Ima 74,876 prebivalcev in je pomembno gospodarsko središče. Najprepoznavnejša predela v centru mesta sta Pjaca, kjer stojita spomenika posvečena materi Terezi in Luigju Garakuqiju ter Gjuhadol, ki  predstavlja most med katedralo in mestnim središčem.

Zanimiva legenda kroži o mestni trdnjavi Rozafi, zgrajeni v času Ilirov, v katerem je danes urejen zgodovinski muzej. Rozafa je bila mlada nevesta, ki so jo živo zazidali v mestno obzidje, da bi preprečila temnim silam vsakodnevno rušenje mesta do tal. Na njeno prošnjo ji niso zazidali prsi, ene noge in ene roke, da bi tako lahko novorojenega sina podojila, ga zibala v zibki in božala po glavi. Bela voda, ki danes teče pri glavnem vhodu, naj bi bilo njeno mleko. Pomembna turistična točka je tudi Skadarsko jezero, ki je največje jezero na Balkanskem polotoku. Večina jezera leži v Črni Gori, preostanek pa v Albaniji. Obdaja ga veličastno gorovje z več kot 260 vrstami ptic. Od leta 1983 je razglašen za zaščiten narodni park.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]