fbpx

Beluši

Novice

Kulinarična poslastica Mediteranske in Kraške Slovenije v novi preobleki. 3 primorske gastro regije, 11 kuharskih mojstrov, 33 izvirnih receptov. Svet je blokiran, narava pa polnem v razcvetu.

Že dolgo ni bilo tako bogate letine špargljev, tako gojenih, kot divjih, posebej na pogorišču, ki ga je za seboj pustil požar na Cerju.

Mesec špargljevih jedi

Mesec špargljevih jedi, podprt z veliko prepoznavnimi »prireditvami za dobrojedce«, Praznikom špargljev v Orehovljah, Divjimi okusi Krasa in Okusi Vipavske, se letos odvija za domačimi štedilniki. Da bi tej izvrstni povrtnini, ki ima v naši tradicionalni kuhinji od nekdaj pomembno vlogo,
dodali še več žlahtnosti, so gostinci Vipavske doline in Krasa z zamejstvom, združili moči in znanje ter za ljubitelje kuhinje pripravili izbor edinstvenih receptov.

Ob pomoči enogastronomskega guruja Tonija Gomiščka, ki je izbral partnerje in napisal odlično spremno besedo, je izšla nova zbirka nasvetov za pripravo jedi iz špargljev. Bralcu ponuja tudi poučen sprehod čez zgodovino gojenja in uporabe te čudovite pomladne rastline, ki ima poleg
hranilnih tudi izjemne zdravilne učinke.

Pomembne vloge špargljev v tipični Primorski kuhinji se v uvodnem nagovoru dotakne tudi kuharski virtuoz, »CHEF« Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu:

“Z leti sem dojel, da je naš špargelj nekaj res
posebnega. Tako kot vse rastline, ki imajo izjemno velik delež vode, ima izrazito lokalni karakter. Z vodo dobesedno potegne vase»dušo«zemlje, na kateri raste. Zato je le lokalni in sezonski špargelj tisti špargelj, ki je bil, je in bo vedno na krožnikih gostilne Pri Lojzetu.

Zbirka receptov ŠPARGLJI * BELUŠI združuje nasvete 11-ih kuharskih mojstrov iz 3 primorskih gastro regij, ter ima pomembno poslanstvo umestiti ta edinstven pridelek na lestvico izbranih OKUSOV
SLOVENIJE, ki jih tudi gostje iz tujine v času sezone ne smejo zamuditi!

Recepti so na voljo v e-obliki. Tiskana verzija izide v prvi polovici meseca maja v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku, na razpolago bo na
glavnih info turističnih točkah v regiji, v branje pa jo bodo ob obisku gostiln ponudili tudi vsi v projekt vključeni partnerji.

Za izvirno popotnico projektu sta poskrbela župan Občine Miren-Kostanjevica, Mauricij Humar in Tomaž Kavčič v video spotu, ki ponuja prvovrstno zabavo ob spremljanju županovega truda s pripravo jedi po receptu velikega mojstra.

Maurucij Humar, župan Občine Miren-Kostanjevica, je ob izidu publikacije povedal:

“Šparglji so nepogrešljiv del naše kulinarične kulture. Okus špargljev nam je posebej domač, saj jih konzumiramo od otroštva. V naši tradicionalni kuhinji so bili vedno cenjeni, ne glede na trendovske usmeritve. Sodobna kulinarika v ospredje postavlja doma pridelane, sveže surovine, kar šparglji nedvomno so. Tako domači, pridelani na poljih ob Vipavi, kot divji, ki rastejo v neokrnjeni naravi Krasa. Vesel sem, da se špargljevi nasadi povečujejo in da je ta odličen “spomladanski pridelek” našel svoj prostor med najboljšimi kuharskimi recepti. Zbirka prinaša edinstven prikaz prepleta darov narave, skrbne nege in veselja pridelovalcev, skrivnosti tradicionalne domače kuhinje ter znanja in pozitivne energije sodobnih kuharskih mojstrov. Zahvaljujem se vsem sodelujočim pri pripravi in izdaji te publikacije. Vsem, ki jo boste odprli pa želim veliko prijetnih trenutkov ob pripravi jedi in seveda- uživatje ob okušanju slastnih špargljevih dobrot!

Vabljeni k preizkušanju svojih kuharskih sposobnosti, posebej v maju, dokler šparglji zorijo.

DOBER TEK!

Tik pred prvomajskimi prazniki nas je razveselila prva obsežna sprostitev omejitev gibanja, kar pomeni, da bomo lahko dobrote preizkušali tudi na terasah ponovno odprtih gostinskih lokalov.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]