fbpx

Drač ob Jadranski obali

Potovanja

Drač je drugo največje in eno najstarejših mest ob obali Jadranskega morja v osrednjem delu Albanije.

Drač je drugo največje in eno najstarejših mest ob obali Jadranskega morja v osrednjem delu Albanije. Od Tirane je oddaljeno približno 30 km. Je glavno albansko pristaniško mesto, od koder dnevno vozijo trajekti v Italijo in se lahko pohvali z najnovejšo postavljeno javno univerzo v državi. Skozi zgodovino je bilo pod različno tujo nadvlado. Sprva pod Rimljani, Bizantinci, Bolgari, Neapeljskim kraljestvom, Srbi, Benečani in do zgodnjega 20. stoletja Turki. Kar štirikrat je bilo porušeno pod močnimi potresi.

beach-761622_1920

Danes se v mestu ukvarjajo predvsem s proizvodnjo usnja, plastike in tobačnih izdelkov. Jug obale je močno turistično oblegan. V njem so zgradili mnogo hotelov in uredili plaže, ki privabljajo domače in tuje turiste.  Za razliko od njega velja sever za mirnejši in še nedotaknjen košček narave, v katerem želijo razviti elitnejši turizem s pridelavo domačega vina in pripravo kulinaričnih dobrot. V njem vlada tipično mediteransko podnebje s suhimi in vročimi poletji ter mrzlimi zimami.

Med najpomembnejše stavbe v mestu sodijo mesto obzidje imenovano draški grad, mestna knjižnica in kulturni center z gledališčem Aleksandra Moisiuja, gledališčem Estrada, lutkovnim gledališčem in filharmoničnim orkestrom ter arheološki muzej in muzej zgodovine.

albanos: “Mi smo bili pa letos v Albaniji, tudi v Draču, pa smo bili pozitivno presenečeni, kako je država kljub več desetletni osami napredovala, pili smo vodo iz plastenk in si umivali zobe z vodo iz pipe, pa ni bilo nikomur nič. In tako dobro, kakor smo jedli v tamkajšnjih gostilnah, še nismo jedli. Da o smešno nizkih cenah ne govorim.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.