fbpx

Drač ob Jadranski obali

Potovanja

Drač je drugo največje in eno najstarejših mest ob obali Jadranskega morja v osrednjem delu Albanije.

Drač je drugo največje in eno najstarejših mest ob obali Jadranskega morja v osrednjem delu Albanije. Od Tirane je oddaljeno približno 30 km. Je glavno albansko pristaniško mesto, od koder dnevno vozijo trajekti v Italijo in se lahko pohvali z najnovejšo postavljeno javno univerzo v državi. Skozi zgodovino je bilo pod različno tujo nadvlado. Sprva pod Rimljani, Bizantinci, Bolgari, Neapeljskim kraljestvom, Srbi, Benečani in do zgodnjega 20. stoletja Turki. Kar štirikrat je bilo porušeno pod močnimi potresi.

beach-761622_1920

Danes se v mestu ukvarjajo predvsem s proizvodnjo usnja, plastike in tobačnih izdelkov. Jug obale je močno turistično oblegan. V njem so zgradili mnogo hotelov in uredili plaže, ki privabljajo domače in tuje turiste.  Za razliko od njega velja sever za mirnejši in še nedotaknjen košček narave, v katerem želijo razviti elitnejši turizem s pridelavo domačega vina in pripravo kulinaričnih dobrot. V njem vlada tipično mediteransko podnebje s suhimi in vročimi poletji ter mrzlimi zimami.

Med najpomembnejše stavbe v mestu sodijo mesto obzidje imenovano draški grad, mestna knjižnica in kulturni center z gledališčem Aleksandra Moisiuja, gledališčem Estrada, lutkovnim gledališčem in filharmoničnim orkestrom ter arheološki muzej in muzej zgodovine.

albanos: “Mi smo bili pa letos v Albaniji, tudi v Draču, pa smo bili pozitivno presenečeni, kako je država kljub več desetletni osami napredovala, pili smo vodo iz plastenk in si umivali zobe z vodo iz pipe, pa ni bilo nikomur nič. In tako dobro, kakor smo jedli v tamkajšnjih gostilnah, še nismo jedli. Da o smešno nizkih cenah ne govorim.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!
 • SLIKOVITO z Ano Kersnik Žvab o jogi preko spleta
  1.5.2020 pričnemo z BREZPLAČNO jogo prek spleta pod vodstvom mednarodno priznane jogistke in avtorice knjižnih uspešnic za jogo Ane Kersnik Žvab.