Hammerfest, mesto polnočnega sonca

Novice, Zanimivosti

Norveško pristanišče Hammerfest je nedvomno izmed vseh evropskih mest najbližje severnemu tečaju in mu zaradi tega pravijo ne samo “mesto slanikov”, temveč tudi “mesto polnočnega sonca”.

Mesto, ki leži na zaledenelem področju polarnega kroga, ima razmeroma milo podnebje. Toplemu zalivskemu toku se ima zahvaliti, da njegovih voda nikoli ne prekrije led.

Tod nalovijo zmeraj obilo slanikov, ki jih sušijo od junija do oktobra na kjellih, lesenih gredeh, ki jih vidiš skoraj v vsaki ulici.

V novembru, decembru in januarju tukaj sonce ne vzide: to je dolga polarna noč. V maju, juniju in juliju pa ne zaide.

Ta čas se sončna obla okrog polnoči dotakne obzorja, nato se kmalu vzpne v nebo in znova začne svojo krožno pot. Če hočejo biti prebivalci v temi, si pomagajo z naoknicami in zavesami.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.