fbpx

Hammerfest, mesto polnočnega sonca

Novice, Zanimivosti

Norveško pristanišče Hammerfest je nedvomno izmed vseh evropskih mest najbližje severnemu tečaju in mu zaradi tega pravijo ne samo “mesto slanikov”, temveč tudi “mesto polnočnega sonca”.

Mesto, ki leži na zaledenelem področju polarnega kroga, ima razmeroma milo podnebje. Toplemu zalivskemu toku se ima zahvaliti, da njegovih voda nikoli ne prekrije led.

Tod nalovijo zmeraj obilo slanikov, ki jih sušijo od junija do oktobra na kjellih, lesenih gredeh, ki jih vidiš skoraj v vsaki ulici.

V novembru, decembru in januarju tukaj sonce ne vzide: to je dolga polarna noč. V maju, juniju in juliju pa ne zaide.

Ta čas se sončna obla okrog polnoči dotakne obzorja, nato se kmalu vzpne v nebo in znova začne svojo krožno pot. Če hočejo biti prebivalci v temi, si pomagajo z naoknicami in zavesami.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!