fbpx

Hammerfest, mesto polnočnega sonca

Novice, Zanimivosti

Norveško pristanišče Hammerfest je nedvomno izmed vseh evropskih mest najbližje severnemu tečaju in mu zaradi tega pravijo ne samo “mesto slanikov”, temveč tudi “mesto polnočnega sonca”.

Mesto, ki leži na zaledenelem področju polarnega kroga, ima razmeroma milo podnebje. Toplemu zalivskemu toku se ima zahvaliti, da njegovih voda nikoli ne prekrije led.

Tod nalovijo zmeraj obilo slanikov, ki jih sušijo od junija do oktobra na kjellih, lesenih gredeh, ki jih vidiš skoraj v vsaki ulici.

V novembru, decembru in januarju tukaj sonce ne vzide: to je dolga polarna noč. V maju, juniju in juliju pa ne zaide.

Ta čas se sončna obla okrog polnoči dotakne obzorja, nato se kmalu vzpne v nebo in znova začne svojo krožno pot. Če hočejo biti prebivalci v temi, si pomagajo z naoknicami in zavesami.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!