fbpx

Indija bo od ZDA kupovala jedrsko tehnologijo in materia

Novice

Washington – Ameriški senat je sinoči z veliko večino odobril sporazum, ki ZDA omogoča prodajo civilne jedrske tehnologije in materialov Indiji. Senat je, potem ko je to že v soboto storil predstavniški dom kongresa, s tem prižgal zeleno luč sporazumu, ki ga lahko sedaj predsednik George Bush podpiše. To ameriško potezo so že pozdravili v […]

Washington – Ameriški senat je sinoči z veliko večino odobril sporazum, ki ZDA omogoča prodajo civilne jedrske tehnologije in materialov Indiji. Senat je, potem ko je to že v soboto storil predstavniški dom kongresa, s tem prižgal zeleno luč sporazumu, ki ga lahko sedaj predsednik George Bush podpiše. To ameriško potezo so že pozdravili v New Delhiju.

Sporazum bo ameriškim podjetjem omogočil prodajo jedrskega goriva, tehnologije in reaktorjev Indiji v zameno za jamstva in inšpekcije ZN v indijskih civilnih, ne pa tudi vojaških jedrskih objektih.

V skladu s sporazumom bodo ZDA v zameno za mednarodne inšpekcije indijskih civilnih jedrskih programov odpravile 30-letno prepoved jedrskega trgovanja z Indijo.

Foto: google.com

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!