fbpx

Kurenti kličejo!

Aktivnosti, Novice, Zanimivosti

Letos na Ptuju poteka že 60. tradicionalno Kurentovanje. Se ga boste udeležili tudi vi?

Letos na Ptuju poteka že 60. tradicionalno Kurentovanje. Se ga boste udeležili tudi vi?

Na svečnico, 2. februarja, ob polnoči na Ptuju otvorijo 5. letni čas. Do pepelnice nato kraljujejo kurenti, »demoni«, ki odganjajo vse slabo in s svojimi zvonci vabijo pomlad.

Kurentovanje na Ptuju in v okolici je že pravi svetovni fenomen. UNESCO ga je umestil na seznam nesnovne kulturne dediščine, redno pa se tudi pojavlja na seznamih najboljših karnevalov v tujih medijih. V času Kurentovanja se vrstijo številne povorke, koncerti, plesi v maskah, razstave in mnogo drugega. Skratka, Kurentovanje na Ptuju je dogodek za celo družino, ki ga res ne smete zamuditi.

Kako do Ptuja

Ne glede na to ali greste na Kurentovanje z družino ali s prijatelji, je skupno potovanje z vlakom odlična izbira. Usedite se na svoj sedež in uživajte v razgledu na slovensko pokrajino, ne da bi vam bilo treba pri tem skrbeti za promet ali iskanje primernega parkirišča na prizorišču.

foto: Stanko Kozel

Popeljite svoje otroke na dogodivščino

Za otroke je vožnja z vlakom pravo doživetje. Pot izkoristite, da skupaj opazujete okolico, igrate družabne igrice in uživate v skupnem času. Nato pa se skupaj poveselite na Ptuju v družbi kurentov in ostalih mask.

Varna zabava za vašo družbo

Tudi tistim, ki odhodu zime radi nazdravite s kakim kozarčkom rujnega, bo vožnja z vlakom nadvse odgovarjala. Ptuj bo v času Kurentovanja prizorišče mnogih zabav in dogodkov, ki vam bodo omogočali, da s prijatelji tudi dobro »zažurate« – v tem primeru se izognite potovanju z avtom in ne ogrožajte svojih življenj in življenj drugih udeležencev v prometu ter raje sedite na vlak. Tako lahko zabavo začnete že na poti na Ptuj ter nadaljujete še na poti domov.

Slovenske železnice

  Okolju prijazno potovanje

Vlaki proizvedejo 80 odstotkov manj izpustov kot avtomobili in le 3 odstotki vseh izpustov toplogrednih plinov prihajajo s strani železniškega transporta. Zato je odločitev za potovanje z vlakom tudi okolju bolj prijazna.

Slovenske železnice omogočajo potovanje do Ptuja vsak dan, iz Ljubljane in Maribora na Ptuj vozijo redni vlaki od jutra do večera tako čez teden kot čez vikend. Prav tako ponujajo več oblik znižanih vozovnic za otroke, mlade, skupine in starejše potnike.

Ugodne ponudbe za potovanja z vlakom za vse starosti

Ob vikendih si lahko upokojenci in starejši od 60 let potovanje privoščite za kar 50 odstotkov ceneje, malo manj popusta, 30 odstotkov, imate s ponudbo Turist Vikend. Mladi od 12. do 26. leta lahko izkoristite popust do 30 odstotkov, otroci do 12. leta pa kar za 50 odstotkov. Če se odpravljate Kurentovat z družino lahko karte za starejše od 12 let kupite s 40 odstotnim popustom, za otroke do 12. leta starosti pa so vozovnice brezplačne. Potujete z družbo? Odlično! Če se vas zbere več kot 6, vsak izmed vas dobi 30 odstotni popust.

Uživajte v karnevalskem mesecu in se na Ptuj odpeljite z vlakom, ne da bi vas skrbelo iskanje parkirnega mesta, gneča na cesti ali pa odločanje, kateri od kolegov ne bo smel nazdraviti z vami.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Klavdija M. Belina: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  Želim si... Zbujati se v prijazen svet. Svet, kjer so nasmehi pristni in kjer je biti prijazen prav in lepo, v svet kjer je človek človeku Človek.
 • Jana: Zavedam se, da me pomoč drugim osrečuje, znam tudi sama hvaležno sprejemati pomoč.
  Zavestno širim pozitivno energijo dalje. Dragi bralci poskusite tudi vi in nikoli več v vaših srcih ne bo praznine, izpolnjeni boste z ljubeznijo, veseljem, zdravjem in mirom. Jana
 • Ko se obdarujemo, zmagujemo
  V nepredvidljivih časih se ceni vsaka priložnost, ki nas spomni na lepe stvari v naših življenjih. Ena od teh priložnosti so vsekakor tudi obdarovanja, ki bodo v prihajajočih prazničnih dneh nudila pomembno podporo.
 • Irena Potočar Papež: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  Irena Potočar Papež je predavateljica, motivacijska govornica, vztrajna iskalka lepega in dobrega v vseh stvareh in ljudeh, ustvarjalka izobraževalnih dogodkov, pletilka zapisanih in izgovorjenih besed, radovedna učenka in potrpežljiva učiteljica vsak dan vsepovsod, hčerka, žena in mama, povezovalka pozitivnih energij, spodbujevalka spečih potencialov v ljudeh, plesalka na odru življenja v svojem edinstvenem ritmu.
 • Ko se je zadeva že “pozabila”, sem oblečen v to majico prišel k pouku.
  Sem prof. umetnosti na srednji šoli. K nam se je vpisal fant (naj mu bo ime) Jon. Imel je široko paleto prilagoditev zaradi posebnih potreb. Tako je pri mojem predmetu tri mesece, kot zadnja tri leta v OŠ, samo sedel in ni ustvarjal. Nekako mi je le uspelo, da se je le lotil risbe roke. […]