fbpx

Kurenti kličejo!

Izleti, Novice, Zanimivosti

Letos na Ptuju poteka že 60. tradicionalno Kurentovanje. Se ga boste udeležili tudi vi?

Letos na Ptuju poteka že 60. tradicionalno Kurentovanje. Se ga boste udeležili tudi vi?

Na svečnico, 2. februarja, ob polnoči na Ptuju otvorijo 5. letni čas. Do pepelnice nato kraljujejo kurenti, »demoni«, ki odganjajo vse slabo in s svojimi zvonci vabijo pomlad.

Kurentovanje na Ptuju in v okolici je že pravi svetovni fenomen. UNESCO ga je umestil na seznam nesnovne kulturne dediščine, redno pa se tudi pojavlja na seznamih najboljših karnevalov v tujih medijih. V času Kurentovanja se vrstijo številne povorke, koncerti, plesi v maskah, razstave in mnogo drugega. Skratka, Kurentovanje na Ptuju je dogodek za celo družino, ki ga res ne smete zamuditi.

Na Ptuju se je zbralo 28 skupin oziroma 650 posameznih kurentov.

Kako do Ptuja

Ne glede na to ali greste na Kurentovanje z družino ali s prijatelji, je skupno potovanje z vlakom odlična izbira. Usedite se na svoj sedež in uživajte v razgledu na slovensko pokrajino, ne da bi vam bilo treba pri tem skrbeti za promet ali iskanje primernega parkirišča na prizorišču.

Popeljite svoje otroke na dogodivščino

Za otroke je vožnja z vlakom pravo doživetje. Pot izkoristite, da skupaj opazujete okolico, igrate družabne igrice in uživate v skupnem času. Nato pa se skupaj poveselite na Ptuju v družbi kurentov in ostalih mask.

Varna zabava za vašo družbo

Tudi tistim, ki odhodu zime radi nazdravite s kakim kozarčkom rujnega, bo vožnja z vlakom nadvse odgovarjala. Ptuj bo v času Kurentovanja prizorišče mnogih zabav in dogodkov, ki vam bodo omogočali, da s prijatelji tudi dobro »zažurate« – v tem primeru se izognite potovanju z avtom in ne ogrožajte svojih življenj in življenj drugih udeležencev v prometu ter raje sedite na vlak. Tako lahko zabavo začnete že na poti na Ptuj ter nadaljujete še na poti domov.

Slovenske železnice

  Okolju prijazno potovanje

Vlaki proizvedejo 80 odstotkov manj izpustov kot avtomobili in le 3 odstotki vseh izpustov toplogrednih plinov prihajajo s strani železniškega transporta. Zato je odločitev za potovanje z vlakom tudi okolju bolj prijazna.

Slovenske železnice omogočajo potovanje do Ptuja vsak dan, iz Ljubljane in Maribora na Ptuj vozijo redni vlaki od jutra do večera tako čez teden kot čez vikend. Prav tako ponujajo več oblik znižanih vozovnic za otroke, mlade, skupine in starejše potnike.

Ugodne ponudbe za potovanja z vlakom za vse starosti

Ob vikendih si lahko upokojenci in starejši od 60 let potovanje privoščite za kar 50 odstotkov ceneje, malo manj popusta, 30 odstotkov, imate s ponudbo Turist Vikend. Mladi od 12. do 26. leta lahko izkoristite popust do 30 odstotkov, otroci do 12. leta pa kar za 50 odstotkov. Če se odpravljate Kurentovat z družino lahko karte za starejše od 12 let kupite s 40 odstotnim popustom, za otroke do 12. leta starosti pa so vozovnice brezplačne. Potujete z družbo? Odlično! Če se vas zbere več kot 6, vsak izmed vas dobi 30 odstotni popust.

Uživajte v karnevalskem mesecu in se na Ptuj odpeljite z vlakom, ne da bi vas skrbelo iskanje parkirnega mesta, gneča na cesti ali pa odločanje, kateri od kolegov ne bo smel nazdraviti z vami.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.