fbpx

Maroko

Aktualno, Kultura, Mesta, Novice, Potovanja, Zanimivosti

Zakaj je Maroko tako privlačna destinacija? Ker ponuja vse, od dobre hrane, do prijaznih ljudi, tržnic (soukov), morja, lepih plaž in saharske puščave, pa še veliko drugega.

1.Chefchaouen

Mestece, ki leži pod gorovjem Rif ( (najvišji vrh Tidighine, 2456 m). Evropejci so ga prvič obiskali v dvajsetih letih 20.stoletja, zaznamuje ga značilna belo-modra arhitektura, ki je dediščina andaluzijskih priseljencev iz Španije.

V hribih nad mestecem se prebivalci ukvarjajo z gojenjem konoplje in so tako glavni dobavitelji surove konoplje in hašiša za evropski trg.

2.Volubilis

To je bilo v času antičnega Rima mestece z 20.000 prebivalci, ki so živeli na kar 42 hektarih ozemlja. Najbolj oddaljena provinca Rimskega imperija se je ponašala z zelo rodovitno prstjo. Na najdišču so vidni dobro ohranjeni ostanki mozaikov in drugih zgradb.

3. Moulay Idris

Za to mestece je zelo značilna zelena barva, simbol Islama. Hiše so zgrajene na dvignjenih predelih mesta. Tukaj si lahko v ozkih uličicah privoščite risanje s kano in amalou, značilno sladico iz mandljev, arganovega olja in medu.

4. Fes (Fez)

Nekoč glavno mesto in največje mesto Maroka. Danes ima preko 950.000 prebivalcev in je razdeljeno na stari in novi del.

Znano je predvsem po pridelavi usnja. Tu si lahko ogledate barvanje kož iz strehe ene od trgovin, kjer prodajajo usnjene izdelke. Za barvanje uporabljajo naravna barvila kot so žafran, meta, mak, antimon, indigo.

5. Erg Chebbi

Sipine v Sahari, kjer lahko jahate na hrbtih kamel in občudujete lepoto barv in igre vetra.

6. Soteska reke Todre

Soteska med rdeče obarvanimi skalami, čisto vodo in zelenimi oazami čaja.

7. Ait Benhaddou

Grad (ksar), ki leži 32 kilometrov iz Ourzazata, je bil v 11.stoletju pomembna utrdba na trgovski poti iz Marakeša, vendar je v 20.stoletju izgubil pomen zaradi izgradnje ceste čez Tizi n’Tichka prelaz. Tukaj sta bila snemana filma Lawrence Arabski in Jezus iz Nazaretha.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

8. Marakeš

»Rdeče mesto« tržnic (soukov). Na glavnem trgu Djemaa Ej Fna ne manjka pripovedovalcev s kačami, akrobatov, ponoči in zvečer trg oživi in se napolni s celo trumo pripovedovalcev, glasbenikov, zabavljačev ter obiskovalcev. Podkrepite se lahko na stojnicah s hrano in suhim sadjem, osvežite pa na stojnicah s pomarančnim in grenivkinim sokom. Na soukih severno od Djemaa al Fna lahko kupite vse od oblek, tekstila, košar, kozmetike, kane, arganovega olja do preprog, usnjenih in kovinskih izdelkov.

9. Essaouira

Najbolj priljubljeno letovišče na jugu Maroka, v modro-beli barvi zgradb, s sproščenim vzdušjem, dobro morsko hrano, veliko ribjo tržnico in branikom (bastion), ki je varoval mesto pred vdori z morja. Izven mesta se nahaja dolga plaža, ki je zelo vetrovna in primerna za razne športe, kot so kajtanje in wind surfanje.

10. Tafroute

11.Hrana

Kdorkoli se poda v Maroko seveda ne more mimo okusne hrane, ki ponuja vse od tajinov, kus kusa, harire, morske hrane začinjene z bogato paleto maroških začimb.

12. In kje lahko v Maroku natočite gorivo v svoj avto?


Sledite nam


RSS Ustavi se!