fbpx

Obisk Srbije

Potovanja

Beograd; obujanje spominov za tiste, ki so ga doživeli ali nekaj povsem novega za generacijo, ki prihaja.

1. Beograd

Beograd; obujanje spominov za tiste, ki so ga doživeli ali nekaj povsem novega za generacijo, ki prihaja. Muzej Josipa Broza Tita, stara trdnjava nad sotočjem rek Kalemegdan, bohemska četrt Skadarlija, ki je ohranjena takšna, kakršna je bila pred sto in več leti, razgled z Avale ter poletje na Adi Ciganliji. Beograd je tudi idealno izhodišče za potovanja v notranjost Srbije ali na črnogorsko obalo.

Kalamegdan

2. Subotica

Multietična Subotica, kulturno, izobraževalno in politično središče vojvodinskih Madžarov, leži nedaleč stran od madžarske meje na skrajnem severu države. Subotica je znana po slikovitem secesijskem središču z mestno hišo iz začetka 20. stoletja, mestnem muzeju z bogatimi arheološkimi, etnografskimi in umetniškimi zbirkami, baročno cerkvijo sv. Tereze, pravoslavno cerkvijo iz začetka 17. stoletja in gledališčem iz leta 1854. 

Mestna hiša v Subotici

3. Novi Sad

Novi Sad so leta 1694 naselili srbski trgovci in v naslednjih dveh stoletjih je mesto postalo pomembno trgovsko in proizvodno središče ter center srbske kulture, imenovan “srbske Atene”. Danes, kot drugo največje mesto v Srbiji, predstavlja industrijski in finančni center srbske ekonomije. Najbolj znan je po razvpitem glasbenem festivalu Exit, ki se vsako leto odvije v poletnih mesecih na Petrovaradinski trdnjavi. 

Zabava v Novem Sadu 

4. Đerdapska soteska

Đerdapska soteska, sestavljena iz štirih zaporednih sotesk, je najdaljša soteska v Evropi, kjer Donava prebije Karpatsko gorovje in se iz Srbije izteka v Romunijo. Leta 1972 so na njej zgradili hidroelektrarno z več 100 km dolgim Đerdapskim jezerom. Zelo ugodni pogoji za življenje so bili glavni razlog za stalno naseljevanje ljudi na tem območju, kar se kaže v arheoloških najdiščih.

Karpatsko gorovje

5. Kragujevac

Kragujevac se v zadnjem času prebuja in postaja eno najmočnejših kulturnih, finančnih, industrijskih in političnih središč v državi. Za Beogradom, Novim Sadom in Nišom, je četrto po velikosti mest v Srbiji, ki leži 120 km južno ob Beograda ob reki Lepenici, obdan s planinami Gledić, Crni vrh in Rudnik. Je univerzitetno središče, z univerzo ustanovljeno leta 1976, srednjimi in strokovnimi šolami ter gimnazijo.

Stara cerkev v Kragujevcu

6. Planina Tara in Mokra Gora

Planina in kraška planota Tara ležita jugozahodno od mesta Bajina Bašta nad reko Drino v zahodni Srbiji. Tam se nahajata zimsko in letno športno središče z zdraviliščem, z možnoštjo pohodništva in namakanja v jezeru pri vasi Zaovine. Med planino Tara in Zlatiborjem leži Mokra Gora z etno naseljem Drvengrad, zgrajenim po zamislih režiserja Emirja Kustorice ter železniško progo z muzejskim vlakom, ki pelje po Šarganski osmici.

Planina Tara

7. Studenica in Đavolja varoš

Studenica je največji samostan srbske pravoslavne cerkve, ki izvira iz 12. stoletja in se nahaja 39 km jugozahodno od Kraljeva. Je eden najbogatejših samostanov srbske pravoslavne cerkve, od leta 1986 vpisan na Unescov seznam kulturne dediščine. Tri ure vožnje stran proti jugovzhodu se nahaja Đavolja varoš oziroma Vražje mesto, kjer je narava z erozijo izoblikovala skalne stolpiče s kamnitimi bloki na vrhu, visokimi med 2 in 15 m, ki se neprestano spreminjajo, rastejo in izginjajo. Ljudje so bili prepričani, da so delo hudiča, zato se jih je navzelo peklensko ime.

Samostan Studenica

8. Leskovac in Guča

V mestu si privoščite odlične jedi z žara, sestavljene iz izključno junečjega mesa, pečenega na žaru na oglje. Roštiljijada je tradicionalni letni festival ob koncu poletja, na katerem zaprejo glavno cesto in vzdolž nje postavijo številne stojnice z mesnimi dobrotami. Prireditev vsako leto obišče na sto tisoče obiskovalcev iz celega sveta, ki se lahko pomerijo v tekmovanju priprave največjega hamburgerja. Lačni ne boste niti v Guči, kjer organizirajo večdnevno slavje ob zvokih trobent, potokih alkohola in tonah pečenega mesa. 

Leskovačke dobrote

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio, Turistična organizacija Srbije


Sledite nam


RSS Ustavi se!