Obveznosti pred potovanjem

Potovanja

S pripravami na potovanje prični dovolj zgodaj.

# Začetne priprave

Če potuješ v lastni režiji, se moraš na pot dobro pripraviti. Za začetek si sposodi turistični vodič v knjižnici, prebrskaj splet in preberi popotniške forume. Rezerviraj letalske karte in nastanitev. Pozanimaj se, kako boš prišel od letališča do nastanitve in preveri menjalni tečaj za lokalno valuto. Zapiši si nujne telefonske številke in domače seznani o poteku svojega potovanja.

# Ne pozabi na dokumente

Pozanimaj se, ali za vstop v državo potrebuješ vizo in to uredi na najbližji ambasadi ali spletu. Pripravi si osebno izkaznico ali potni list, ki mora v nekaterih primerih veljati še nekaj mesecev po koncu potovanja. Za na pot in doma si shrani kopijo potnega lista in drugih pomembnih dokumentov.

# Rezerviraj vnaprej in prihrani

Če načrtuješ obisk koncerta, predstave ali obisk obleganih znamenitosti, pred katerimi se vijejo dolge vrste za vstopnice, preveri nakup le-teh preko spleta. Na ta način boš prihranil na času in morda celo denarju.

# Zdravje na poti

Uredi si zdravstveno zavarovanje v tujini in poskrbi za obvezna cepljenja. Če jemlješ običajna zdravila, si naredi dovolj veliko zalogo in ne pozabi na protibolečinske tablete in obliže, ki lahko pridejo na poti, še kako prav.

# Poskrbi za dom

Pred potovanjem vsaj približno pospravi stanovanje, da te ob povratku ne bo pričakal prevelik nered. Poskrbi za varstvo hišnih ljubljenčkov in najdi nekoga, ki bo v tvoji odsotnosti zalival rože. Naročene časopise lahko za čas potovanja odjaviš.

# Poskrbi za denar

Denar imej spravljen na večih mestih, s seboj pa imej tudi bančno in kreditno kartico. Na potovanju se dobro obnesejo opasne torbice, ki jih lahko skriješ pod majico.

# Spakiraj prtljago

Pri letalski družbi preveri, kolikšna je dovoljena velikost in teža prtljage. V ročno prtljago spakiraj denarnico, dokumente, karte, mobilni telefon in zdravila. Za vsak slučaj pa še kakšen kos oblačila in osnovni higienski pribor, v primeru, da se prtljaga na letalu izgubi.

MG: “Dojenčku ne bo nič škodilo. Bolj je vprašanje če boš ti zmogla. Pri tako majhem otroku je potrebno s seboj nositi kar nekaj “opreme”.
Zame je vse tisto pakiranje prej in pospavljenje potem večji napor kot samo potovanje.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • O akciji Ustavi se! 2018
  Opozoriti želimo predvsem na različne pojavne oblike strahov in jih pojasniti, nagovoriti vse, ki se z njimi soočajo, da jih prepoznajo ter se jih s pomočjo nasvetov in dobrih praks tudi osvobodijo.
 • Ana Ostrički
  “Če sami sebe ne razumemo oz. ne znamo poslušati in razumeti sebe, bomo zelo težko to dali oz. omogočili drugim“, nam zaupa svoj pogled Ana Ostrički, oboževalka vsega digitalnega, ki si ...
 • Polona Požgan
  “Ljudje govorimo s hitrostjo 120 besed na minuto, naši možgani pa sprejemajo informacije s hitrostjo 500 besed na minuto. To pomeni, da manjkajočih 380 “besed” zapolnijo s svojimi mislimi, pojasni ...
 • Nomi Hrast
  Naučila sem se, da je vedno bolje takoj povedati in iskreno povedati. Pomembna oseba v mojem življenju mi je dejala, da v življenju ni stvari, ki je komunikacija ne bi ...
 • Urša Krišelj Grubar
  “Pogosto se spomnim profesorja antropologije, legende s FDV, Staneta Južniča, ki je rekel: je treba mučati, tiho biti, nič govoriti. Bolj sem stara, bolj ga razumem in prav te dni ...