Obveznosti pred potovanjem

Potovanja

S pripravami na potovanje prični dovolj zgodaj.

# Začetne priprave

Če potuješ v lastni režiji, se moraš na pot dobro pripraviti. Za začetek si sposodi turistični vodič v knjižnici, prebrskaj splet in preberi popotniške forume. Rezerviraj letalske karte in nastanitev. Pozanimaj se, kako boš prišel od letališča do nastanitve in preveri menjalni tečaj za lokalno valuto. Zapiši si nujne telefonske številke in domače seznani o poteku svojega potovanja.

# Ne pozabi na dokumente

Pozanimaj se, ali za vstop v državo potrebuješ vizo in to uredi na najbližji ambasadi ali spletu. Pripravi si osebno izkaznico ali potni list, ki mora v nekaterih primerih veljati še nekaj mesecev po koncu potovanja. Za na pot in doma si shrani kopijo potnega lista in drugih pomembnih dokumentov.

# Rezerviraj vnaprej in prihrani

Če načrtuješ obisk koncerta, predstave ali obisk obleganih znamenitosti, pred katerimi se vijejo dolge vrste za vstopnice, preveri nakup le-teh preko spleta. Na ta način boš prihranil na času in morda celo denarju.

# Zdravje na poti

Uredi si zdravstveno zavarovanje v tujini in poskrbi za obvezna cepljenja. Če jemlješ običajna zdravila, si naredi dovolj veliko zalogo in ne pozabi na protibolečinske tablete in obliže, ki lahko pridejo na poti, še kako prav.

# Poskrbi za dom

Pred potovanjem vsaj približno pospravi stanovanje, da te ob povratku ne bo pričakal prevelik nered. Poskrbi za varstvo hišnih ljubljenčkov in najdi nekoga, ki bo v tvoji odsotnosti zalival rože. Naročene časopise lahko za čas potovanja odjaviš.

# Poskrbi za denar

Denar imej spravljen na večih mestih, s seboj pa imej tudi bančno in kreditno kartico. Na potovanju se dobro obnesejo opasne torbice, ki jih lahko skriješ pod majico.

# Spakiraj prtljago

Pri letalski družbi preveri, kolikšna je dovoljena velikost in teža prtljage. V ročno prtljago spakiraj denarnico, dokumente, karte, mobilni telefon in zdravila. Za vsak slučaj pa še kakšen kos oblačila in osnovni higienski pribor, v primeru, da se prtljaga na letalu izgubi.

MG: “Dojenčku ne bo nič škodilo. Bolj je vprašanje če boš ti zmogla. Pri tako majhem otroku je potrebno s seboj nositi kar nekaj “opreme”.
Zame je vse tisto pakiranje prej in pospavljenje potem večji napor kot samo potovanje.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.