fbpx

Pust 2017 – pustovanja po Sloveniji

Izleti, Mesta, Zanimivosti

Enkrat na leto si lahko privoščimo postati kdorkoli!

Pust se nezadržno bliža in z njim številna pustna rajanja po celi Sloveniji. Že veste kaj boste za pusta hrusta? Če želite zažareti, pustite domišljiji in drznosti prosto pot. Enkrat na leto si lahko privoščimo postati kdorkoli!

kaja: “Hčerka se je odločila, da bo za pusta strašilo. Zelo natančno mi je narisala, kakšen naj bi njen kostum zgledal. Ne boste verjele, še črne vrane bi imela rada našite na rokah. Jaz sem se tako smejala, ko sem gledala, v kakšne detajle je šla. Zašila bom sama, material ne bo problem.”

Kam naj grem?

 • Ljubljana  – 25. februar 2017: Zmajev karneval – Pustni karneval na ljubljanskih ulicah
 • Bled  – 25. februar 2017: ob 14.30 – Pustni karneval s pustno povorko
 • Ptuj – 25. februar 2017: ob 10.30 – Mestni pustni korzo (povorka po ulicah in trgih mesta); 26. februar 2017: ob 13.00 – Karnevalfest (57. Mednarodna pustna in karnevalska povorka) 27. februar 2017: ob 10.00/17.00 – Povorka vrtcev/Prikazi avtohtonih pustnih likov: kurenti in koranti; 28. februar 2017: od 13.00 do 18.00 – Pustni torek in pokop Pusta
 • Cerknica 25. februar 2017: ob 15.00 – Otroška maškarada; 25. februar 2017: ob 21.00 – Pustna zabava; 28. februar 2017: TV Čohovo (uradni butalski TV program)
 • Maribor 25. februar 2017: 15.00–19.00: Pust Vetrinjski: (Fl)etno družinsko pustovanje v Vetrinjskem dvoru; 28. februar 2017: 10.00 in 15.30: Pustovanje z ZPM Maribor na Trgu Leona Štuklja (ZPM Maribor)
 • Kranj 25. februar 2017: ob 11. uri/ob 14. uri – Prešerni karneval: otroško pustno rajanje na Glavnem trgu/pustna povorka

      Kaj naj bom?

1. Oblačila iz babičine omare

Z nekaj domišljije lahko pustni kostum sestavimo, kar s pomočjo babičine omare in se za eno noč prelevimo v mladenko iz 50-ih ali 60-it let. Oblačila kombinirajmo z različnimi modnimi dodatki in obudimo duh preteklosti.

2. Slavna oseba

Postani superzvezda in zasij na zabavi. Nedvomno bosta letos zelo popularni maski novoizvoljenega predsednika Donalda Trumpa in njegove izvoljenke Melanije.

3. Filmski lik

Če imate najljubši film, se preoblecite v enega izmed karakterjev v njem. Postanite zmedeni pirat s Karibov Jack Sparrow, hudobni Joker ali neustrašna Lara Croft.

4. Večne uniforme

Uniforme vzbujajo strah in so po drugi strani neustavljivo privlačne. Policist, zdravnik, pilot ali gasilec – dobite jih v trgovinah z maskami, za detajle pa poskrbite z dodatki.

5. Seksi kostum

Bi izbrali nagajivo mačko, seksi angelčka ali poredno šolarko?

6. Skupinske maske

Skupinske maske bodo na zabavi pritegnile veliko pogledov. S prijatelji postanite skupina kart ali domin, izdelajte kostum za lego kocke ali si obraz pobarvajte z modro in postanite družina Smrkcev.

Tako, masko imate, sedaj pa zarajajte na enem od pustnih karnevalov, ki se bodo odvili za vikend. Na Ptuju se bo trlo kurentov, v Ljubljani ne bo manjkalo otroških mask iz osnovnih šol in vrtcev, v Cerknici bodo med drugim butalci in v Cerknem znameniti laufarji. Lahko pa skočite čez mejo in se pridružite maskam v Benetkah.

Ne pozabite na obvezni krof – pravijo, da brez sladkorja okoli ust pust ne velja!


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.