Preživljanje počitnic v domačem okolju

Potovanja

V majhnosti je lahko velika prednost.

Počitnice so najlepše in največ vredne, če jih preživimo v dobri družbi, kvalitetno in v okolju, ki nam ponuja neizmerne možnosti preživljanja čarobnih trenutkov. In kar se tiče slednjega, je naša resda majhna, a bogato raznolika in lepa Slovenija, več kot odlična izbira.

hja: “vsako leto dopustujemo v Slo, 1 teden v toplicah – veliko toplic smo ze obiskali in smo zelo zadovoljni (Olimje, Čatež, Radenci, Moravci, Topolšica), zelo primerno je za otroke. 1 teden preživimo pa tako, da si ogledujemo in hodimo naokoli: Bovec, Kranjska gora, Bohinj, Rogla, Logarska dolina, Kolpa… Bili smo skoraj povsod zelo zadovoljni, dobra ponudba (hrane in prenočišč) in ugodne cene, zelo primerne sprehajalne poti tudi za otroke, …skratka, mi gremo samo “na morje” v tujino poleti, ker nam je to všeč, drugače pa vse ostale dopuste in podaljšane vikende preživljamo v Sloveniji.”

# Manj je več

V majhnosti je lahko velika prednost. Razdalje v Sloveniji res niso velike. Zato, da se pripeljemo do njenih najlepših naravnih zakladov, potrebujemo res čisto malo časa, s čimer privarčujemo pri prevoznih stroških, hkrati pa pridobimo na času za užitek. Lahko celo izbiramo vrsto pokrajine, ki nam v tistem trenutku bolj leži in je primerna ali za otroke, za odrasle ali pa za starejše. Najsibo to sprehod v hribe, zabava v vodnih parkih, sprehod okoli idiličnega jezera, celostno razvajanje v zdravilnih termah, preizkušanje kulinaričnih dobrot, odkrivanje novega in preprosto…doživeti prijaznost, domačnost in srčnost v varnem objemu domače dežele, nam lahko prinesejo večji užitek kot bi to lahko doživeli kjerkoli drugje. In ne le to, ker porabimo manj časa za prevoz in ker imamo karkoli si izberemo na dosegu roke, lahko naredimo v krajšem času več različnih izletov, vsakokrat drugam, za drugo priložnost. Na primer, precej blizu našega glavnega mesta je idilično jezero, z bogatimi možnostmi za različne aktivnosti, Bled, oddaljeno le približno 54 km iz Ljubljane, kar pomeni le približno 40 minut vožnje za popolni oddih. Če se naslednji dan peljemo na drug konec Slovenije, npr. do Lendave, bomo porabili manj kot dve uri časa, prevozili približno 200 km, odkrili pa popolnoma novo okolje in kulturo in imeli dovolj časa, da se naužijemo novih doživetij. Užitek ne bo podvojen, temveč, zagotavljam, pomnožen.

Preberi tudi: Znamenitosti Velike Planine

# Krepimo vezi

Raziskave potrjujejo, da so vezi, stkane med intenzivnim preživljanjem poletnih počitnic, najmočnejše. Če jih družina preživlja skupaj, posebej v okolju, ki jim omogoča pestro izbiro različnih dejavnosti, varnost in prijaznost, v okolju, ki navdihuje in energetsko podpira dobro počutje, to pomeni, da krepimo srčiko našega življenja. Prav tako velja za družbo prijateljev ali seniorjev, ki se v idiličnem okolju srečajo, izmenjajo trenutek in stkejo vezi, ki bodo ostale še dolgo žive. Iz takih vezi se tke moč in ustvarjajo nove sanje. Na domačih tleh stkane vezi omogočajo ohranjanje prijateljstva dlje in hranijo dušo naše državice.

Preberi tudi: Brno na Češkem

# Domače bogastvo

Ko izbiramo domače, podpiramo naše okolje. Ko podpiramo naše okolje, imamo od tega korist vsi. Multiplikativni učinki na gospodarstvo se povečajo in prav je tako. Slovenska kulturna dediščina, njena bogata raznolikost, zdravilna narava in energetske točke, so vsekakor vredne naše pozornosti. Sprejmimo domače bogastvo in mu povrnimo z radostno izbiro počitnic na domačih tleh.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Preberi tudi: Kaj razkriva barva potnega lista?

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!