fbpx

Potovanje se prične s pripravami

Novice, Potovanja

Vedno boste potrebovali vsaj nekaj časa, da se privadite novemu načinu življenja.

Če prvič potujete v tujino, vam spodnjih 10 nasvetov lahko pride prav, da se boste tam čimbolje znašli. Ali je to vaš letni dopust ali pa avantura okoli sveta, so tukaj stvari, ki jih mora vsak pravi popotnik vedeti.

krivokljun: “Potovanje in destinacija je bolj odvisna od financ kot od tega, ali imam družbo ali ne. Če bi vedno čakala na nekoga, bi se presneto načakala, da ne govorim o slabi volji itd. Bz. Kot je napisal Paco, če se ti kam zalušta, se vsedeš v avto ali pa na kolo in pičiš. Drugo so daljše destinacije, pa tudi če si sam, lahko spoznaš druge ljudi, ki ravno tako potujejo sami ali v paru. Backpacking pa to. Kar se tiče potovanj v samskosti in v vezi, bi rekla, da je več potovanja v vezi. Že zaradi tega, ker te solo variante vedno najdražje pridejo, če pa koristiš še kak popust za dva, je pa sploh super (no, sej za koriščenje takega popusta dejansko ne rabiš partnerja, ampak samo še ega prijatelja/ico zraven). Edino na morje bi raje šla s prijateljico kot sama, to mi je pa res tako družabno preživljanje časa, ko se samo ne pržiš na soncu, ampak vržeš kake karte (še v dve je težko), ali se greš zezat na mini golf, zvečer ven ipd. Pač lažje je ponoči še s kom skozi gozd it kot pa sami, brrr.”

# Pozanimajte se o destinaciji

Naj vas ne prestrašijo razna pretirana opozorila za določeno državo glede kraj, kriminala, nemirov, itd. Mediji pogosto radi pretiravajo, samo da lahko objavijo »dobro zgodbo«. Oborožite se z znanjem o kraju ali državi, kamor potujete, in ne s strahom.

Preberi tudi: Mehiške dobrote

# Bodite preudarni

Povsod obstajajo ljudje, ki nas bodo želeli »prinesti okrog« kar se tiče denarja. Najboljša rešitev za preprečitev tega je, da se že prej pozanimate, kako je s cenami, katera je valuta in tako naprej.
Koliko stane vožnja s taksijem, kilogram sadja, koliko vas pride poceni hotel, steklenica piva,… pozanimajte se pri lokalnem prebivalstvu. Naučite se barantati – to je lahko zabavno. Samozavest in smisel za humor vam tukaj lahko zelo pomagata.

Preberi tudi: Znamenitosti Velike Planine

# Bodite prijazni

Čeprav lahko zveni samoumevno, obstaja veliko ljudi, ki se obnašajo precej neprimerno – še posebej v državah v razvoju. Bodite prijazni do domačinov, saj ste vi prišli v goste. Lepa beseda vedno lepo mesto najde.

Preberi tudi: Brno na Češkem

# Pakirajte pametno

Ne spakirajte v nahrbtnik preveč nepotrebnih stvari oz. kot da potujete za 3x daljše obdobje, kot dejansko. Pripravite si seznam nujnih stvari in se tega trdno držite. Tako ali tako boste s seboj vzeli preveč stvari.

Preberi tudi: Kaj razkriva barva potnega lista?

# Kdaj zapraviti več

Če je denar eden od faktorjev vašega potovanja, potem je dobro vedeti, kdaj lahko za minimalno več denarja, dobimo precej več luksuza. To je uporabno npr. pri prevozih z avtobusi, vlaki, kombiji, pri različnih oblikah nočitev.

Preberi tudi: Malta – ali ste vedeli?

# Potujte sami

Morda ste ravno pred odhodom. Kar pogumno! Če vaše potovanje vključuje še družbo, kot je recimo vaš partner, najboljši prijatelj ali morda neznanec, ki ste ga našli na internetu, se prepričajte, da boste lahko vsaj nekaj časa preživeli ločeno. Veliko se zgodi ljudem, ki potujejo sami in se jim ne bi zgodilo, če bi bili z družbo. Ko se seznanite z državo, valuto in običaji, se razidite za vsaj nekaj dni. To vas bo prisililo, da greste iz vaše cone udobja. Presenečeni boste nad bogastvom izkušenj, ki so na voljo samo solo potnikom!

Preberi tudi: Legenda o pici margariti

# Pripravite se na kulturni šok

Vedno boste potrebovali vsaj nekaj časa, da se privadite novemu načinu življenja. Računajte na to, da bodo trenutki, ko boste obupno pogrešali svoje staro življenje, udobje vašega doma.

Preberi tudi: Južna Amerika

# Srečanje z domačini

Ne glede na potovalne vodiče je nesmiselno pričakovati, da boste našli na stotine prijaznih domačinov s širokimi nasmehi in odprtimi rokami. Večina ljudi, s katerimi boste prišli v stik, so blagajniki, uradniki, vodniki, vozniki in prodajalci. Mnogi od teh ljudi bo prijaznih. Ostali pa vas bodo zagotovo obravnavali po stereotipu. Ne bodite preveč razočarani, ko boste naleli na lokalne ljudi, ki se ne bodo želeli takoj spoprijateljiti.

Preberi tudi: Miti in legende Irske

# Glavna prevozna sredstva

Taksiji, avtobusi in vlaki bodo verjetno predstavljali največje število vaših prevozov. Če tega ne uporabljate pogosto, so tukaj osnove:

Taksi – cene so v treh oblikah: na razdaljo, fiksne in po dogovoru. Merilnik razdalje je standardni in se povečuje glede na prevoženo razdaljo. Fiksna cena je običajno na določenih točkah (npr. letališča) do vašega cilja. Cena po dogovoru je običajna praksa v nekaterih mestih.

Avtobus – medkrajevni avtobusi so zelo pogosta praksa. Pogosto so postajališča kje na obrobju mest. Večja mesta imajo seveda zelo razvejano progo avtobusov. Vstopnice so načeloma dostopne na samih postajališčih. Dogovor preko posrednikov pa bo nujen v primeru, če boste želeli na točno določeno specifično traso ob določenem času.

Vlak, podzemna železnica, tramvaj,… – najbolj pogost transport v vseh večjih mestih. Izpišite si vse pomembne postaje, saj lahko pri izbiranju tras nastane prava zmeda. Karte so na voljo ali na avtomatih,trafikah,… Cene vstopnic so fiksne in vezane na razdaljo. Sledite smerokazom in ekranom za doseg vaše končne točke.

Letalo

Preberi tudi: Avstralija – najmanjša celina na svetu

# Pričakujte, da vas ne bodo razumeli

Včasih vaše kretnje in pantomima ne bodo dovolj za sporazumevanje in boste deležni začudenih pogledov. Zavedajte se, da bodo dvom, domotožje, in osamljenost vaši spremljevalci. Poleg tega pa tudi avanture, bogate izkušnje, zanimivi novi prijatelji in osebna rast, ki je ne morete dobiti nikjer drugje!

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Preberi tudi: 9 nasvetov kako do poceni letalske karte

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!